BIO336 Mykologi
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Ida Skaar
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk, norsk
Antall plasser:24
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.
Om dette emnet
Emnet gir en innføring i soppmikrobiologi på masternivå gjennom forelesninger og labkurs. Vi vil innledningsvis gi smakebiter på soppens betydning i lys av FNs bærekraftsmål, og vi vil diskutere dette grundigere utover i emnet. Vi vil gi en innføring i soppens biologi (metabolisme, genetikk og økologi) og systematikk. Vi vil deretter belyse mykologiske aspekter i produksjon av mat, industriell bioteknologi og utvikling av sykdom hos mennesker, dyr og planter.
Dette lærer du
Kunnskaper Studenten skal ha kunnskaper om
- ulike rekker/grupper av sopp og deres mikrostrukturer og livssykluser
- grunnleggende taksonomi og identifisering av sopp
- soppens biologi (metabolisme, genetikk og økologi)
- soppens rolle i produksjon og bederving av mat
- sopp brukt i bioteknologi
- sopp som årsak til sykdom hos planter, dyr og mennesker
Ferdigheter Studenten skal
- kunne identifisere de viktigste soppene på genusnivå
- kunne gjøre rede for livssyklus til de viktigste rekkene i soppriket
- kunne relatere ulike soppers egenskaper til vert/agens interaksjoner og betydning i bioproduksjon/bioteknologi og sykdom
- kunne håndtere sopp og soppsporer på lab
- kunne forstå vitenskapelige tekster om mykologi
- ha en basis for deltakelse i forskning innen mykologi både teoretisk og eksperimentelt
- selv kunne gjennomføre de forberedelser, teknikker og analyser som inngår i emne
- skal kunne behersker instrumentene og utstyret som benyttes i emnet.
Generell kompetanse Studenten skal forstå soppbiologi og kunne relatere det til bioteknologi, økologi, matproduksjon og patologi.
- Læringsaktiviteter
- Læringsstøtte
- Pensum
- Forutsatte forkunnskaper
- Anbefalte forkunnskaper
- Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
- Om bruk av KI
- Sensorordning
- Obligatorisk aktivitet
- Undervisningstider
- Fortrinnsrett
- Opptakskrav