BIO230 Generell mikrobiologi II
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Morten Kjos
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:80
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:Forelesninger 40 timer. Kollokvier: 16 timer. Selvstudium og prosjektarbeid: 194 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i vårparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i vårparallellen.
Om dette emnet
Emnet gir en gjennomgang av generelle temaer innenfor mikrobiologi, med hovedvekt på prokaryote organismer og virus. Temaer som gjennomgås:
- Mekanismer for regulering. Hvordan prokaryote celler regulerer genekspresjon, metabolisme og celledeling.
- Mikrobiell evolusjon, fylogeni og klassifisering av bakterier og arker.
- Diversitet av mikroorganismer. De viktigste gruppene av bakterier og arker vil bli omtalt, og det vil også bli gitt eksempler på eukaryote mikroorganismer. Studenten vil fordype seg i noen grupper av bakterier/arker i et prosjektarbeid.
- Mikrobiell metabolisme og diversitet i metabolske prosesser. Hvordan mikroorganismer som lever i ulike miljø skaffer seg energi ved ulike katabolske prosesser, hvordan denne energien benyttes til å bygge nye molekyler, cellestrukturer og celler.
- Mikrobiell økologi. Hvordan ulike grupper av mikroorganismer er tilpasset miljøet de lever i.
- Interaksjoner mellom bakterier og andre organismer, inkludert hvordan bakterier kan gi infeksjoner.
- En oversikt over de viktigste virusgruppene (inkludert bakteriofager og eukaryote virus) med hensyn på oppbygning, replikasjon og vertsspesifisitet. Utvalgte virus vil bli behandlet i mer detalj.
Innholdet i emnet kan knyttes opp mot flere av FNs Bærekraftsmål, inkludert mål 3 (God helse), 6 (Rent vann), 14 (Liv under vann) og 15 (Liv på land).
Dette lærer du
Kunnskaper:
Etter å ha gjennomført BIO230 skal studentene kunne forstå følgende prosesser, prinsipper og begreper innenfor mikrobiologien:
- Mekanismer som ligger til grunn for regulering av genekspresjon, metabolisme og celledeling i prokaryoter.
- Prosesser involvert i bakteriers cellesyklus, og hvilke metoder som brukes for å studere disse.
- Hvordan mikroorganismer har utviklet seg gjennom evolusjon.
- Prinsipper innen klassifisering og fylogeni.
- Inndelingen av bakterier og arker i ulike næringstyper og prinsippene bak den store diversiteten i energi- og karbonmetabolisme.
- Prokaryote organismers tilpasning til ulike miljø.
- Karakteristiske egenskaper (strukturer, livssyklus, metabolisme, habitat, patogenisitet, industriell anvendelse, påvirkning på biogeokjemiske sykler) til de kjente bakterier innenfor ulike bakteriegrupper.
- Forskjellene mellom bakterier og arker og karakteristiske egenskaper hos arker.
- Hvordan bakterier kan forårsake infeksjoner.
- Prokaryote og eukaryote virus og deres store diversitet med hensyn på oppbygning og livssyklus. Det blir lagt vekt på humanpatogene virus i den eukaryote delen.
Ferdigheter:
- Kunne innhente, forstå og sammenstille vitenskapelig litteratur som omhandler ulike problemstillinger innen mikrobiologi.
- Kunne beskrive og forstå vikige metoder som brukes til studier innen mikrobiologi
- Kunne lage en vitenskapelig poster og formidle innholdet muntlig.
Kompetanse:
Emnet skal gi studenten kompetanse innen generell mikrobiologi som vil være et godt grunnlag for videre studier i mikrobiologi og relaterte disipliner. Studentene skal være i stand til å tilegne seg kunnskap fra vitenskapelig litteratur og kunne presentere dette for andre studenter.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav