VET341 Veterinær samfunnsmedisin, del 2
English course information
Søk etter andre emner
Velg annet år
Viser emneinfo for studieåret 2020 - 2021.
Emneansvarlige: Eystein Skjerve
Medvirkende: Hans Petter Kjæstad, Marit Nesje, Erik Georg Granquist, Clare Joan Phythian
Studiepoeng: 4.5
Ansvarlig fakultet: Veterinærhøgskolen
Frekvens: Årlig
Undervises på språk: NO
(NO=norsk, EN=Engelsk)
(NO=norsk, EN=Engelsk)
Undervises i periode:
Emnet starter i høstsemesteret. Emnet har undervisning/vurdering i høstsemesteret
Første gang: Studieår 2017-2018
Fortrinnsrett: <p>VET</p><p>TIL2</p>
Undervises hvor?: Campus Adamstuen
Emnets innhold:
VET341 har to deler: Del 1 inkluderer regelverket og det faglige grunnlaget for kontroll av infeksjonssjukdommer hos dyr og zoonotiske sjukdommer. I del 2 gis grunnopplæringen i teoretisk og praktisk kjøttkontroll.
Læringsutbytte:
Etter endt undervisning skal studenten:
- Kjenne det nasjonale regelverket som danner rammene for kontroll av infeksjonssjukdommer hos dyr og zoonotiske infeksjoner, inklusive importregelverket.
- Forstå viktige grunnlag for sjukdomskontroll, hvordan infeksjoner spres i populasjoner, samspill klinisk veterinærmedisin og infkeksjonskontroll, bruk av diagnostiske tester, karantenering og isolasjon, vaksinering,
- Kjenne oppbygging og funksjon av viktige overvåkingsprogrammer i regi av Mattilsynet og husdyrnæringa.
- Kjenne til beredskapsrutiner, meldeplikt og prinsipper for håndering av alvorlige/ eksotiske infeksjoner (A-lista) hos husdyr.
- Kunne gjennomgå og vurdere etablerte kontroll- og overvåkingsprogrammer
- Ha innsikt og ferdigheter i bruk av kvantitativ epidemiologisk metodikk for å kunne oppdage, overvåke og bekjempe infeksiøse sykdommer i en populasjon
- Forstå hvordan smittsomme dyresykdommer og zoonoser sprer seg i populasjoner og kunne simulere forløpet av en smittsom sykdom i enkle simuleringsmodeller
- Kjenne viktigheten av å unngå innslipp av eksotiske sykdommer og kunne foreslå relevante tiltak for å forebygge slike sykdommer
- Kunne finne relevant informasjon om sykdommene og om relevante epidemiologiske verktøy for vurdering av utvalgsstørrelser, diagnostiske testegenskaper etc.
- Kunne gjennomføre ante- og post-mortem kontroll, inklusive nødslakt,
- Kunne foreta relevante faglige vurderinger når det gjelder kjøttkontrollmessig bedømmelse av slakt
- Kunne foreta enkel vurdering av slaktehygiene
- Kunne foreta enkel vurdering av dyrevelferd i slakteri
- Ha teoretisk kunnskap om vurdering av slakteriers og andre næringsmiddelbedrifters kvalitetssystem (HACCP)
- Ha teoretisk kunnskap om inspeksjon/revisjon av næringsmiddelbedrifter
VET341 danner grunnlag for at studenten etter endt studium behersker følgende «Day one skills» til EAEVE: 1.1, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 1.8, 1.9, 1.10, 1.11, 1.12, 1.13, 1.14, 2.3, 2.4, 2.5, 2.6, 2.7, 2.9, 3.2, 3.3, 3.5, 3.6, 3.8, 3.13, 3.14, 3.17, 3.20
Læringsaktiviteter:
Læringsstøtte:
Undervisningen er interaktiv med mye kontakt mellom studenter og undervisere.
Pensum:
Anbefalt litteratur og nærmere beskrivelse av emnet finnes på Canvas. Relevante lover og regelverk danner grunnlaget for veterinærens rolle i sjukdosmkontroll og kjøttkontroll.
Forutsatte forkunnskaper:
VET341 baseres på gjennomgått opplæring i veterinærstudiets 4 første år. For å få delta i kjøttkontrollundervisningen skal studentene ha gjennomført en ekskursjon til et slakteri i 6. semester.
Anbefalte forkunnskaper:
Undervisningen baseres ferdigheter og kunnskaper fra tidligere fag i studiet.
Obligatorisk aktivitet:
Del 1 krever oppmøte og deltakelse i felles diskusjoner og gruppeaktiviteter.
Del 2 i Sandnes (kjøttkontroll) er i sin helhet obligatorisk. Studenten kontakter eksamensfagansvarlig hvis ikke kurset kan gjennomføres på oppsatt uke. Det vurderes om kurset kan gjennomføres seinere samme høst eller året etter. I uka tillates det inntil 1 dags fravær. Dersom studenten har mer enn 1 dags fravær må hele uka tas igjen på et senere tidspunkt.
Vurderingsordning:
Praktisk: Studenten skal foreta post-mortem undersøkelse av minst 2 slakt og eksamineres i forhold til dette.Teori: Etter gjennomført post-morten undersøkelse eksamineres studenten i forhold til læringsutbytte beskrivelsene. For å bestå eksamen må begge deler bli vurdert til bestått. Dersom studenten stryker så må begge deler tas på nytt i Sandnes. Tidspunkt avtales individuelt. Det gis tilbud om hospitering i forkant i tilslutning til dette. Ikke bestått eksamen vil ikke innvirke på å kunne avlegge kliniske eksamener samme høst.
Sensor:
En egen sensor er tilstede under eksamen i kjøttkontroll.
Merknader:
Normert arbeidsmengde:
135 timer
Opptakskrav:
Fullført veterinærstudiets 4 første år
Undervisningstid:
Del 1: Forberedelse til undervisning (10 timer); Forelesninger (10 timer); Egenstudium (35 timer): Gruppearbeid (15 timer); Utplassering (15 timer)
Del 2: Forberedelse til undervisning (10 timer) Praktisk arbeid (kjøttkontroll) (20 timer); Teori og gruppediskusjoner (20 timer).
Eksamensdetaljer: Samlet resultat: Bestått / Ikke bestått