VET316 Produksjonsdyrmedisin
Studiepoeng:17
Ansvarlig fakultet:Veterinærhøgskolen
Emneansvarlig:Erik Georg Bø-Granquist
Undervisningens språk:Norsk
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:Normalt inntil 37,5 timer per uke, samt forberedelser og etterarbeid. Det er varierende pasientgrunnlag og tilgjengelige oppdrag i klinikken som kan medføre avvik fra normert arbeidsmengde.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Se semesterplan
Om dette emnet
- Medisinske lidelser hos produksjonsdyr
- Kirurgiske lidelser på produksjonsdyr
- Obstetriske lidelser, puerperiets lidelser og speddyrsjukdommer hos produksjonsdyr
- Ambulatorisk virksomhet på produksjonsdyr
- Besetningsmedisin på produksjonsdyr
- Fjørfemedisin
Dette lærer du
Gi studentene teoretiske kunnskaper og kliniske ferdigheter innen sykdomsutvikling, diagnostikk, behandling og forebyggende helsearbeid hos produksjonsdyr, inkludert fjørfe.
Etter endt undervisning skal studenten kunne:
- Vise respekt for dyr og mennesker og ha forståelse for eieres relasjoner til dyrene
- Kjenne til dyras velferdsbehov
- Vektlegge økonomiske hensyn
- Arbeide selvstendig
- Kommunisere og samarbeide med dyreeiere og kolleger og andre fagpersoner
- Innhente og vurdere faginformasjon
- Kjenne sin faglige begrensning og søke hjelp ved behov
- Ha kunnskap om viktige sykdommer, diagnostiske verktøy og behandlingsmetoder hos vanlige dyrearter
- Oppta anamnese og innhente relevant informasjon om besetningen
- Håndtere dyr på en trygg måte
- Foreta klinisk undersøkelse og bedømme funn
- Ta ut relevante prøver og tolke prøvesvar
- Sette opp en relevant liste over differensialdiagnoser og stille diagnose
- Vurdere prognose
- Foreta eller foreslå behandling
- Yte nødhjelp, herunder fødselshjelp
- Vurdere behov for og anvende prinsipper for besetningsdiagnostikk
- Foreslå forebyggende tiltak i produksjonsdyrbesetninger
- Skrive utfyllende journaler, rapporter og attester som tilfredsstiller gjeldende regelverk
- Gjennomføre praktiske hygienetiltak og smitteforebygging
- Være bevisst på betydningen av trygg mat i næringskjeden
- Forebygge zoonoser
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav