SDG300 Bærekraftsmål og redesign av matsystemer
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap
Emneansvarlig:Hanne Fjerdingby Olsen
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk
Antall plasser:30
Frekvens:Årlig.
Forventet arbeidsmengde:125 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Januarblokk.
Om dette emnet
Emnet kombinerer forelesninger og diskusjonsøkter om bærekraft i matproduksjonssystemer, med fokus på planter, fisk og husdyr. Gjennom tverrfaglig teamarbeid og litteraturstudier utfordres studentene til å integrere kunnskap fra hele studieforløpet sitt.
FNs bærekraftsmål settes i sammenheng med muligheter og utfordringer i dagens og framtidens matproduksjon. Et helhetlig perspektiv på bærekraft utforskes, der alle dimensjoner inkluderes. Sentrale temaer omfatter ressursbruk, arealbruk, avveininger (trade-offs), matsikkerhet, konkurranse mellom fôr og mat, samt biodiversitet.
Studentene arbeider i team med et valgt matsystem, som analyseres og drøftes med utgangspunkt i vitenskapelig litteratur. Vurderingen baseres på teamaktivitet, en avsluttende presentasjon og en innleveringsoppgave, hvor studentene redesigner sitt valgte matsystem og begrunner endringene med forbedret bærekraft.
Dette lærer du
Kunnskap Det forventes at studentene skal, etter å ha deltatt på emnet:
- Ha inngående kunnskap om bærekraftige matsystemer og kunne anvende kunnskapen når utfordret med komplekse problemstillinger
- Kunne vurdere et matsystems bærekraft på ulike nivåer (eks. lokalt, nasjonalt, globalt)
- Kan vurdere interaksjoner mellom bærekraftsmål og gjøre kvalifiserte prioriteringer
Ferdigheter Det forventes at studentene skal, etter å ha deltatt på emnet:
- Kunne yte relevante bidrag i et tverrfaglig team og kjenne egne styrker og svakheter
- Kunne analysere bærekraftige løsninger basert på tilgjengelig litteratur på et avansert nivå
- Kunne reflektere og kommunisere løsninger for bærekraftig matproduksjon og hvordan disse relateres til bærekraftsmålene
Generell kompetanse Det forventes at studentene skal, etter å ha deltatt på emnet:
- Kunne bruke egen kunnskap og ferdigheter til å belyse komplekse problemstilinger rundt bærekraft og matproduksjon
- Evne å kommunisere på et høyt faglig nivå
- Kunne gjennomføre en vitenskapelig gjennomgang av problemstillinger knyttet til bærekraftige matproduksjonssystemer
Læringsaktiviteter
Pensum
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Undervisningstider
Opptakskrav