SDG300 Bærekraftsmål og redesign av matsystemer

Studiepoeng:5

Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap

Emneansvarlig:Hanne Fjerdingby Olsen

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Engelsk

Antall plasser:30

Frekvens:Årlig.

Forventet arbeidsmengde:125 timer.

Undervisnings- og vurderingsperiode:Januarblokk.

Om dette emnet

Emnet kombinerer forelesninger og diskusjonsøkter om bærekraft i matproduksjonssystemer, med fokus på planter, fisk og husdyr. Gjennom tverrfaglig teamarbeid og litteraturstudier utfordres studentene til å integrere kunnskap fra hele studieforløpet sitt.

FNs bærekraftsmål settes i sammenheng med muligheter og utfordringer i dagens og framtidens matproduksjon. Et helhetlig perspektiv på bærekraft utforskes, der alle dimensjoner inkluderes. Sentrale temaer omfatter ressursbruk, arealbruk, avveininger (trade-offs), matsikkerhet, konkurranse mellom fôr og mat, samt biodiversitet.

Studentene arbeider i team med et valgt matsystem, som analyseres og drøftes med utgangspunkt i vitenskapelig litteratur. Vurderingen baseres på teamaktivitet, en avsluttende presentasjon og en innleveringsoppgave, hvor studentene redesigner sitt valgte matsystem og begrunner endringene med forbedret bærekraft.

Dette lærer du

Kunnskap Det forventes at studentene skal, etter å ha deltatt på emnet:

  • Ha inngående kunnskap om bærekraftige matsystemer og kunne anvende kunnskapen når utfordret med komplekse problemstillinger
  • Kunne vurdere et matsystems bærekraft på ulike nivåer (eks. lokalt, nasjonalt, globalt)
  • Kan vurdere interaksjoner mellom bærekraftsmål og gjøre kvalifiserte prioriteringer

Ferdigheter Det forventes at studentene skal, etter å ha deltatt på emnet:

  • Kunne yte relevante bidrag i et tverrfaglig team og kjenne egne styrker og svakheter
  • Kunne analysere bærekraftige løsninger basert på tilgjengelig litteratur på et avansert nivå
  • Kunne reflektere og kommunisere løsninger for bærekraftig matproduksjon og hvordan disse relateres til bærekraftsmålene

Generell kompetanse Det forventes at studentene skal, etter å ha deltatt på emnet:

  • Kunne bruke egen kunnskap og ferdigheter til å belyse komplekse problemstilinger rundt bærekraft og matproduksjon
  • Evne å kommunisere på et høyt faglig nivå
  • Kunne gjennomføre en vitenskapelig gjennomgang av problemstillinger knyttet til bærekraftige matproduksjonssystemer
  • Læringsaktiviteter
    Forelesninger, teamarbeid, presentasjoner, arbeid med emneoppgave.
  • Pensum
    Pensum oppgis på Canvas.
  • Anbefalte forkunnskaper
    SDG200, SDG201
  • Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen

    Mappevurdering: Bestått / Ikke bestått.

    Studentene vurderes ut fra oppmøte, team-aktivitet, diskusjoner/presentasjoner og innlevert emneoppgave. Obligatoriske aktiviteter: 80% oppmøte på fellessesjoner, deltakelse på sluttpresentasjon og deltakelse i avsluttende emneoppgave.



  • Sensorordning
    Sensor kvalitetssikrer vurderingsopplegg.
  • Obligatorisk aktivitet
    Obligatorisk oppmøte på 80% av fellesøktene (hovedregel: kl. 9.00-12.00 hver dag). Obligatorisk deltakelse på sluttpresentasjon med eget team, samt innlevering av avsluttende emneoppgave.
  • Merknader
    Dersom færre enn 6 påmeldte studenter, vil emnet enten tilbys i alternativ form eller utsettes til året etter.
  • Undervisningstider
    20 timer forelesning, 28 timer organisert teamarbeid, 32 timer selvstrukturert teamarbeid, 8 timer workshop, 37 timer selvstudium/oppgaveskriving.
  • Opptakskrav
    GSK