PHI401 Forskningsetikk og vitenskapsfilosofi I

Studiepoeng:5

Ansvarlig fakultet:Handelshøyskolen

Emneansvarlig:Frode Kjosavik

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Engelsk

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:125 timer

Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.

Om dette emnet

Det legges vekt på det nære forholdet mellom forskningsetikk og vitenskapsfilosofi. Blant temaene som tas opp, er bl.a. følgende: grunnlaget for etikk og forskningsetikk; forholdet mellom fakta og verdier; normer og verdisystemer i vitenskapen; betydningen av autonom forskning i lys av politiske og økonomiske interesser; fusk i forskningen; etiske retningslinjer; vitenskap og risiko; medforfatterskap; syn på vitenskapelige metoder; naturlovene, idealisering og modeller; modeller og metaforer; perspektiver på vitenskapelig utvikling og fremskritt; sosial konstruksjon av kunnskap; vitenskapelig realisme versus relativisme; reduksjon og vitenskapenes enhet; forholdet mellom natur- og samfunnsvitenskap; tverrfaglighet i forskningen.

Dette lærer du

Kurset skal gi kunnskap om sentrale tilnærminger til metodologiske, epistemologiske og etiske problemstillinger forbundet med vitenskapelig forskning. Det skal oppøve studentenes ferdigheter mht. å identifisere filosofiske problemer og etiske aspekter ved vitenskapelig virksomhet både innenfor eget fagfelt og på tvers av fagfeltene. Studentene skal oppnå større forståelse av vitenskapen slik den praktiseres innenfor natur-, samfunns- og kulturfeltet. Studentene skal stimuleres til å reflektere på en velinformert og uavhengig måte over ulike sider ved vitenskapelig praksis og vitenskapens plass i samfunnet. Studentene skal oppnå en generell kompetanse i kritisk refleksjon over vitenskapen og en etisk kompetanse i å håndtere visse aspekter ved vitenskapelig arbeid. Kurset skal også bidra til økt bevissthet om forskerens moralske ansvar.
  • Læringsaktiviteter
    Undervisningen gis på campus. Forelesninger, seminar og arbeid med semesteroppgaven.
  • Læringsstøtte
    Lærere er tilgjengelige etter nærmere avtale.
  • Pensum
    Alan Chalmers: What Is This Thing Called Science? (4. utgave, Open University Press) (innføringsbok) og vår egen tekstsamling som dekker de ulike temaene i kurset.
  • Anbefalte forkunnskaper
    Examen philosophicum eller tilsvarende.
  • Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
    Oppgave: Semesteroppgave (100%). Bestått/ikke bestått. Ingen kontemulighet. Studentene må gjøre bruk av og henvise til relevant kurslitteratur i skriving av semesteroppgaven. De oppfordres til også å gjøre bruk av tilleggslitteratur dersom de finner det formålstjenlig.

  • Sensorordning
    Kvaliteten sikres gjennom samarbeid med ekstern sensor.
  • Obligatorisk aktivitet
    Studentene må være til stede på minimum 70 % av forelesningene og seminarene. Godkjente obligatoriske aktiviteter fra forrige gang emnet ble gitt, er gyldige ved gjentak av emnet, dvs. til og med påfølgende kursperiode. Det er altså mulig å levere inn ny semesteroppgave året etter at man fulgte undervisningen uten å være til stede på undervisningen det året.
  • Undervisningstider
    Ca. 28 timer forelesninger + seminarer og gruppediskusjoner.
  • Overlapp
    Kurset overlapper med første del av PHI402. (PHI402 tilbys ikke lenger.)
  • Opptakskrav
    Master