MVI385 Produktutvikling av mat
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Harald Carlsen
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk, norsk
Antall plasser:50
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde: Totalt 250 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.
Om dette emnet
Emnet er bygget opp rundt følgende hovedelementer:
- Identifisering av nye produkter (nøkkelen til suksess eller fiasko, prosesseringsteknologi, mat-/helseprodukter etc.).
- Virkemidler for vellykket produktutvikling (innovasjonsstrategi, Produktutviklings-prosessen, kunnskapsbasen, kunden etc.).
- Statistiske metoder og dataanalyse i produktutvikling.
- Teknologiledelse, sensoriske prosesser, produktvedlikehold og ernæringsmessige sider ved produktet
- Ledelse og forbedring av PU-prosessen ved bruk av eksempler.
Dette lærer du
Kunnskap: Studentene skal tilegne seg kunnskap og teknikker som kan anvendes i en ansvarlig produktutviklingsprosess i matindustrien - fra idé til lansering.
Ferdigheter: Studentene skal kunne tilegne seg relevant kunnskap om produktutvikling i en matbedrift og anvende, vurdere og belyse faktorer av betydning for en vellykket produktutvikling. Fokus vil være å forstå og anvende basisteknikker i produktutviklingen, forstå betydning av teamarbeid i PD prosesser, kundeorientert filosofi, prosjektledelse og praktisk industriell anvendelse.
Generell kompetanse: Emnet er inndelt i 5 hoveddeler der studentene skal tilegne seg kompetanse om
- Del 1. Eksempler på nye matvarer, grad av innovasjon, strategi og ledelse; - årsaker til suksess eller fiasko.
- Del 2: Virkemidler for vellykket produktutvikling;
- 2.1 Innovasjonsstrategi
- 2.2 Produktutviklingsprosessen
- 2.3 Kunnskapsbehov
- 2.4 Kundeorientering
- Del 3: Sensoriske analyser og statistiske metoder.
- Del 4: Nivåer og ledelse av produktutviklings-prosessen.
- Del 5: Semesteroppgave. En praktisk/teoretisk oppgave i produktutvikling hvor kunnskap kombineres med reelle utfordringer i samarbeid med norsk matindustri (kjøtt, fisk, melk, vegetabilier, ceralier).
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav