Course code MVI385

MVI385 Produktutvikling

English course information

Søk etter andre emner

Viser emneinfo for studieåret 2015 - 2016.

Medvirkende: Thore Egeland
Studiepoeng: 10
Ansvarlig fakultet: Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Frekvens: Årlig
Undervises på språk: EN, NO
(NO=norsk, EN=Engelsk)
Begrensning antall plasser:
Maksimum 50.
Undervises i periode:
Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen, .
Første gang: Studieår 2004-2005
Fortrinnsrett: M-MAT.
Undervises hvor?:
Emnets innhold:

Kurset er bygget opp rundt følgende elementer:

1) Identifisering av nye produkter (nøkkelen til suksess eller fiasko, prosesseringsteknologi, mat-/helseprodukter etc.). 

2) Virkemidler for vellykket produktutvikling (innovasjonsstrategi, PU-prosessen, kunnskapsbasen, kunden etc.).

3) Forsøksdesign og data-analyse. 

4) Ledelse og forbedring av PU-prosessen.

Læringsutbytte:

Studentene får kunnskaper om kostnadseffektive og markedsorienterte innovasjonsprosesser, fra idé til gjennomføring, inklusiv lansering. Dette gjelder:

1) Nye produkter

2) Virkemidler for vellykket produktutvikling

3) Forsøksdesign og reseptoptimalisering

4) Nivåer og ledelse av produktutviklingsprosessen.

I tillegg gis det en innføring i forsøksdesign og data analyse.

Læringsaktiviteter:
Forelesninger, selvstudium, semesteroppgaver/case-studier, gruppediskusjoner, "work shops" og individuell problemløsning. Samarbeid mellom MVI 385 og emnet INN220, Introduksjon til Entrepenørskap vedr. "Solution Camp" (1 dag).
Læringsstøtte:
Emneansvarlig kan kontaktes per e-post: elling-olav.rukke@nmbu.no. Fronter
Pensum:
Emnet tar i sine forelesninger utgangspunkt i \"Food Product Development\", M. Earle, R. Earle and A. Anderson, Woodhead Publishing Limited, ISBN 1 85573 468 0, samt i emneansvarliges erfaringer med Produktutvikling fra industriprodukter som TINE, Mills, Uniliver og Elopak.
Forutsatte forkunnskaper:
Relevant bachelorgrad.
Anbefalte forkunnskaper:
Bachelorgrad (i matvitenskap) eller tilsvarende.
Obligatorisk aktivitet:
Seminarer/case-studier, rollespill og eventuelle ekskursjoner.
Vurderingsordning:
Avsluttende eksamen, 3,5 timer, teller 100 %.
Sensor:
Ekstern sensor retter 25 tilfeldig utvalgte besvarelser.
Normert arbeidsmengde:

1) Forelesninger inkl. forberedelser: 110 timer.

2) Selvstudium: 90 timer.

3) Seminararbeid inkl. forberedelse og presentasjon: 70 timer.

4) Diverse (ekskursjoner, øvelser, diskusjoner og rollespill inklusive \"Solution Camp\" i samarbeid med INN220 mm.): 30 timer.

Totalt 300 timer.

Opptakskrav:
Realfag
Overlapp:
-
Undervisningstid:
3 x 2 timer per uke, inkludert seminar (kollokvier) og ekskursjon til FoU-avdeling i næringsmiddel- og/eller emballsjebedrift.
Hjelpemidler ved skriftlig eksamen(er): Ingen kalkulator. Ingen andre hjelpem.
Eksamensdetaljer: En skriftlig eksamen: Bestått / Ikke bestått