JORD210 Dynamisk modellering i jord-plante-atmosfære systemet
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Emneansvarlig:Attila Nemes
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk
Antall plasser:20
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:250 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.
Om dette emnet
Simulasjonsmodeller av miljøet brukes verden over for å undersøke for eksempel effekter av klimaendringer, scenarioer i landbruk og arealplanlegging, samt transporten av næringsstoffer og forurensning i jord og landskap. Slike studier brukes jevnlig for å støtte næringslivet og forvaltningen og bidrar til oppnåelse av FNs Bærekraftsmål. Gjennom dette kurset vil studentene oppnå kunnskap om nøkkelbegrepene som ligger til grunn for prosessbasert simulasjonsmodellering i jord-plante-atmosfæresystemet, og vil lære å bruke FAO Aquacrop simuleringsmodellen. Vi vil fokusere på kjennskap til og betydning av modellparameterisering, modellkalibrering og validering, parametersensitivitetsanalyse, samt betydningen av kilder til usikkerhet. Studentene skal bruke casestudieøvelser, utvikle modellscenarier (f.eks. klimaendringer, vanningsplanlegging, jordbearbeidingseffekter osv.) og lære å tolke modellresultater med deres usikkerhet. I andre halvdel av kurset vil et større utvalg av numeriske simuleringsmodeller introduseres gjennom gjesteforelesninger, for å bedre kunne forstå hvordan forskjellige modelltyper inkluderer ulike tilleggskomponenter som adresserer forskjellige prosesser i varierende romlige og tidsmessige skalaer (f.eks. biogeokjemiske prosesser, jordsmonn, erosjonshendelser, vann(re-)distribusjon i nedbørfelt, global-skala land-overflate-interaksjoner, etc.). Kurset er laget for å kunne gi miljøvitenskapstudenter en sterkere kompetanse innen beregninger og dermed generelt styrke nyttig kompetanse hos studenter innen naturvitenskap og teknologiske studier.
Dette lærer du
På slutten av kurset skal studentene ha tilegnet seg følgende kunnskap og ferdigheter:
Kunnskap
Studentene vil:
- forstå nøkkelkonseptene bak prosessbaserte 1D jord-plante-atmosfære-modeller,
- kunne kvantitativt bestemme årsakssammenhenger i jord-plante-atmosfæresystemet,
- presentere og tolke modellsensitivitet og scenarioanalyser,
- forstå de konseptuelle forskjellene mellom ulike modelltyper presentert i løpet av kurset. Det vil si modeller som fungerer i ulike romlige eller tidsmessige skalaer, eller har et annet fokus enn plantevekst (f.eks. erosjon, tap av næringsstoffer, osv.).
Ferdigheter
Studentene vil kunne:
- forberede «in put» data og valideringsdata knyttet til FAO Aquacrop-modellen,
- presentere og tolke et forsøk på bruk av FAO Aquacrop-modellen,
- utføre, presentere og tolke data- og/eller parameteriseringsscenarier (dvs. usikkerhets- eller sensitivitetsanalyser),
- bli operativ bruker av FAO Aquacrop-modellen.
Generell kompetanse
Å kunne kommunisere verdien av modellering i vurderingen av pågående klimaendringer, avlingsdyrking og arealplanleggingsscenarier, og diskutere de tilhørende usikkerhetene.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Overlapp
Opptakskrav