HFX255 Melk og kjøttproduksjon på storfe

Studiepoeng:10

Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap

Emneansvarlig:Margrete Eknæs

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Norsk

Antall plasser:Ved mindre enn 10 påmeldte blir kurset ikke gitt.

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:375 timer

Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i januarblokka og fortsetter inn i vårparallellen med samlet vurdering ved avslutning av emnet.

Om dette emnet

Kurset tar for seg kjøtt- og melkeproduksjon på storfe under norske forhold med fokus på faktorer som påvirker mengde og kvalitet av mjølk og kjøtt, oppstalling og mekanisering samt økonomi, bærekraft og ressursbruk.

Kurset består av følgende delemner:

a) Omfang, struktur og økonomisk betydning av mjølk- og kjøttproduksjonen på storfe i Norge

b) Mjølkesyntesen og forhold som påvirker mjølkeytelse og kjemisk sammensetning av mjølk

c) Mjølkekvalitet og kriterier for kvalitet

d) Jurhelse og fruktbarhet

e) Fôringsrelaterte sykdommer som indigestioner, hypokalsemi, hypomagnesemi, ketose og sykdommer relatert til mangel og forgiftning av mikromineraler.

e) Vekst og utvikling av slaktedyret

f) Slakte- og kjøttkvalitet

g) Fôrgrunnlaget, fôrmiddelvurdering og næringsbehov i mjølk- og kjøttproduksjonen

h) De viktigste faktorene som virker inn på fôropptak, fôrutnyttelse og regulering og prinsipper/strategier for fôring i mjølk- og kjøttproduksjonen

i) Prinsippene for fôrplanlegging og fôroptimalisering herunder økonomi i storfeproduksjonen

j) Fôring og stell gjennom en drektighets-laktasjonssyklus

k) Bygninger og mekanisering i mjølk- og kjøttproduksjonen

l) Krav til dyrevelferd

Øvingsoppgave knyttet til faktiske gårdsbruk med melk- og kjøttproduksjon. Studentene skal med utgangspunkt i gitte opplysninger om driften, komme med forslag til nytt driftsopplegg. Studentene skal også løse oppgaver knyttet til fôringsrelaterte sjukdommer og produksjonssvikt. God løsning på oppgavene krever tverrfaglighet og analytisk evne.

Dette lærer du

Være i stand til å analysere og foreslå løsninger for relevante tverrfaglige problemstillinger relatert til fôring, oppstalling, helse, fruktbarhet, produktkvalitet og økonomi på besetningsnivå.

Kunne anvende fôrplanleggingsverktøy som 'Optifôr' for å optimalisere fôring i en gitt besetning

Beherske bruken av analyse- og planleggingsverktøy for å forebygge produksjonslidelser og produksjonssvikt.

  • Forelesninger, gruppearbeid, problembasert læring, selvstendig øvingsoppgave og ekskursjoner.

    Formålet med øvingsoppgavene er å knytte teoretiske og praktiske problemstillinger sammen.

  • Studentene vil bli fulgt opp gjennom plenumsdiskusjoner eller gruppevis gjennomgang av øvingsoppgavene
  • En oversikt over aktuell litteratur vil bli presentert ved undervisningsstart.
  • HFX131, HFX132, HFX133, HFX201, HFA200, HFE200, HET201
  • Bedømmelse av gruppeoppgave teller 40 % og avsluttende muntlig eksamen teller 60 %. Begge deler må være bestått for å få sluttkarakter.

    Forslag: Individuell eksamen



    Mappevurdering Karakterregel: Bokstavkarakterer
  • Individuell muntlig eksamen med ekstern sensor.
  • Innlevering av gruppeoppgaver er obligatorisk aktivitet. Samtlige gruppeoppgaver må være godkjente for å kunne gå opp til eksamen. Denne teller 40% av endelig karakter.
  • Obligatorisk frammøte første undervisningsdag
  • Strukturerte aktiviteter (forelesninger, øvinger, utferder): 160 timer

    Egeninnsats (oppgaveløsning, kollokvier): 215 timer

  • Realfag