HFX253 Produksjon på gris og fjørfe
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap
Emneansvarlig:Nils Petter Kjos
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:Hvis færre enn 5 studenter har meldt seg på kurset, vil kurset bli gjennomført med tilpasset undervisning, og ikke som planlagt ordinært.
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:250 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i vårparallellen. Emnet har undervisning/ vurdering i vårparallellen
Om dette emnet
Dette lærer du
Kunnskap:
Kandidaten skal kunne beskrive produksjon og produksjonssystemer hos gris og fjørfe, herunder fôring- og driftsopplegg, samt noe avl, økonomi, adferd og helseaspekter.
Ferdighet:
Kandidaten skal kjenne til omfang og struktur av produksjon av gris (purker, smågris og slaktegris) og fjørfe (verpehøns, slaktekylling og kalkun) i Norge, slakte- og kjøttkvalitet, utvikling av egg og eggkvalitet, forebyggende helsearbeid og virkning av omgivelser og miljøfaktorer.
Generell kompetanse:
Kandidaten skal kunne gi råd til grise- og fjørfeprodusenter om dyrenes næringsbehov, fôring og fôringsstrategier, avlsopplegg, og driftsopplegg.
- Emnet vil omfatte forelesninger i sentrale temaer og gruppearbeid/øvinger. Om det er mulig kan det bli utferder til husdyrprodusenter eller organisasjoner innen næringen.
- Fjørfeboka. 3. utgave (2016). Forelesningsnotater om griseproduksjon. Relevante artikler.
- HFX132, HFA200, HFE200.
- Karakteren baseres på resultatene fra skriftlig eksamen på 3 timer. Skriftlig eksamen med individuell ekstern sensur.
- Ekstern sensor vil bli brukt aktivt i planlegging av opplegg for emnet, og i utforming av øvings- og eksamensoppgaver. Ekstern sensor vil avgi individuell sensur til den skriftlige eksamen.
- Øvingsoppgaver innen ulike emner i grise- og fjørfeproduksjonen.
- Emnet vil omfatte 50 timer med forelesninger, 1 -2 utferder hvis mulig, samt 10 timer med øvingsoppgaver (gruppearbeid).
- Bokstavkarakterer
- Realfag