HFX132 Husdyrbiologi
English course information
Søk etter andre emner
Velg annet år
Viser emneinfo for studieåret 2019 - 2020.
Emneansvarlige: Rasmus Bovbjerg Jensen
Medvirkende: Gunnar Klemetsdal, Inger Lise Andersen
Studiepoeng: 10
Ansvarlig fakultet: Fakultet for biovitenskap
Frekvens: Årlig
Undervises på språk: NO
(NO=norsk, EN=Engelsk)
(NO=norsk, EN=Engelsk)
Begrensning antall plasser:
-
Undervises i periode:
HØST
Første gang: Studieår 2019-2020
Fortrinnsrett: -
Undervises hvor?: Campus Ås
Emnets innhold:
Kurset består av de tre overordnede emner Avl/genetikk, Ernæring og Etologi. Hvert emne undervise i 4-5 uker etter hverandre og samtidig utarbeides det i grupper en tverrfaglig oppgave med utgangspunkt i en selvvalgt og aktuelt problemstilling innenfor husdyrbiologi.
Case-basert innføring i avl/genetikk: Avlsmål, seleksjon, avl for funksjonelle egenskaper, husdyrgenetiske ressurser, akvakulturavl, gener med stor effekt, genomisk seleksjon, nye egensskaper og eksport av genetisk materiale. Temaene vil belyses gjennom eksempler fra ulike dyrearter.
Undervisning omhandler emnene: fôrmidler, hovednæringsstoffer, fordøyelse hos enmagede dyr (gris, fjørfe og fisk), hest og drøvtyggere, og energivurdering. Undervisningen består av forelesninger, øvelser og demonstrasjoner.
Tar for seg de viktigste begreper, tilnærminger og definisjoner innen etologi, samt de tematisk viktige grunnpilarene innenfor fagområdet. Det gis forelesninger over temaene: Atferdsgenetikk, atferdsfysiologi, atferdsmekanismer og atferdutvikling, atferdsøkologi, kommunikasjon, dyrs emosjoner, sosial atferd, motivasjon og beslutningstaking, samt læring. Temaene vil belyses gjennom eksempler fra ulike dyreslag. Studentene skal deles inn i grupper og skrive sammendrag fra de viktigste kapitlene i boka, som videre benyttes som hjelp i eksamenslesingen.
Læringsutbytte:
Via case skal studentene gis en grov oversikt over muligheter og utfordringer i avls/genetikkfagene.
Kunnskap om næringsstoffenes betydning og funksjoner i dyrekroppen, og deres utnytting og tap under fordøyelsen og omsetning hos de ulike dyreslag. Forstå grunnlaget for å kunne vurdere fôrmidlenes næringsverdi og dyras behov.
Læringsaktiviteter:
Forelesninger, oppsummeringer/diskusjoner, øvelser og demonstrasjoner.
Læringsstøtte:
-
Pensum:
Avl:
Ernæring .
Utvalgte deler av boka «Fôringslære» (2007) av Torger Gjefsen (boka "Animal Nutrition" av McDonald m.fl. 2011 (syvende utgave) skal anvendes senere i utdannelsen og kan anvendes som supplerende lesning).
An introduction to animal behaviour, fra Aubrey Manning og Marian Stamp Dawkins
Forutsatte forkunnskaper:
-
Anbefalte forkunnskaper:
HFX131 eller HFX130A
Obligatorisk aktivitet:
Studenterne skal i grupper av 4-5 utarbeide en tverrfaglig oppgave utfra en selvvalgt og aktuell problemstilling innenfor husdyrbiologi. Oppgaven skal fremlegges og evalueres av medstudenter og undervisere midtveis i kurset.
Vurderingsordning:
3 timers skriftlig eksamen. Karakterregel A-F.
Eksamensoppgaven dekker de tre overordnede emner Avl/genetikk, Ernæring og Etologi
Sensor:
Ekstern sensor
Merknader:
-
Normert arbeidsmengde:
300 timer
Opptakskrav:
GSK
Overlapp:
HFX130D, HFX130E, HFX130F
Har du tatt 1 av disse reduserers antall stp med 3. Har du tatt to av disse reduseres antall stp. med 5.
Det er samme eksamen for alle.
Undervisningstid:
-
Hjelpemidler ved skriftlig eksamen(er): A1 Ingen kalkulator. Ingen andre hjelpem.
Eksamensdetaljer: En skriftlig eksamen: A - E / Ikke bestått