HFE305 Fôrteknologi

Studiepoeng:10

Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap

Emneansvarlig:Birger Svihus

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Engelsk

Antall plasser:35

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:250 timer.

Undervisnings- og vurderingsperiode:

Emnet starter i augustblokka. Emnet har undervisning/vurdering i augustblokka, og arbeid med innlevering i høstparallellen. Eksamen gjennomføres i oktober.

Om dette emnet

Emnet gir teoretisk og praktisk innsikt i hele prosessen fra fôrråvarer til ferdig fôr, samt metoder for kvalitetsevaluering av prosessert fôr. I emnet vil vi lære om kraftfôrindustrien og kraftfôrfabrikker generelt, og vi vil deretter følge råvarene hele veien frem til et ferdig prosessert fôr. Emnet vil i sin helhet være basert på læreboka «Animal Feed Technology og vil ha følgende tema: Råvarer og kjemiske forandringer under prosessering, Mottak, Transport og lagring, Maling, Dosering og veiing, Miksing, Kondisjonering, Pelletering, Ekstrudering, Kjøling og tørking, Tilsetning av flytende råvarer etter pelletering/ekstrudering, samt Pakking og leveranse av kraftfôr.

Dette lærer du

Kunnskap

  • Studentene skal etter kurset på kunne angi fremgangsmåte for prosessering for optimal egnethet av kraftfôret for ulike dyreslag.
  • Studentene skal kunne angi de viktigste enhetsoperasjoner i fôrprosessen og kunne redegjøre for effekt av prosessmessige justeringer, samt kunne si noe om viktige kjemiske og fysiske råvareendringer som følge av prosesseringen og deres betydning.

Ferdigheter

  • Sentrale kvalitetsfaktorer og metodikk skal kunne gjøres rede for.
  • Studentene skal kunne foreslå prosessinnstillinger for typiske fôr til sentrale dyreslag.

Generell kompetanse

  • Studentene skal gjennom dette kurset tilegne seg generell kunnskap om fôrprosessering slik den foregår for ulike dyreslag.
  • Læringsaktiviteter
    Læring både som forelesninger, demonstrasjoner i Fôrtek og gruppearbeid.
  • Pensum

    Boka «Animal Feed Technology fra Agrimedia (Erling Verlag). Fås kjøpt på Boksmia.

  • Forutsatte forkunnskaper
    Kunnskap i ernæring tilsvarende HFE200 kreves.
  • Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
    3 timers skriftlig eksamen.

    Skriftlig eksamen Karakterregel: Bokstavkarakterer Hjelpemiddel: B1 Utdelt kalkulator, ingen andre hjelpemidler
  • Sensorordning
    Individuell vurdering av sensor.
  • Obligatorisk aktivitet

    Demonstrasjoner og øvelser på Fôrtek og innleveringer vil være obligatorisk. De obligatoriske innleveringene opplyses om ved emnestart.

  • Undervisningstider
    Ca. 40 timer forelesning og 30 timer demonstrasjoner.
  • Opptakskrav
    Realfag