HFE305 Fôrteknologi
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap
Emneansvarlig:Birger Svihus
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk
Antall plasser:35
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:250 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode: Emnet starter i augustblokka. Emnet har undervisning/vurdering i augustblokka, og arbeid med innlevering i høstparallellen. Eksamen gjennomføres i oktober.
Om dette emnet
Emnet gir teoretisk og praktisk innsikt i hele prosessen fra fôrråvarer til ferdig fôr, samt metoder for kvalitetsevaluering av prosessert fôr. I emnet vil vi lære om kraftfôrindustrien og kraftfôrfabrikker generelt, og vi vil deretter følge råvarene hele veien frem til et ferdig prosessert fôr. Emnet vil i sin helhet være basert på læreboka «Animal Feed Technology og vil ha følgende tema: Råvarer og kjemiske forandringer under prosessering, Mottak, Transport og lagring, Maling, Dosering og veiing, Miksing, Kondisjonering, Pelletering, Ekstrudering, Kjøling og tørking, Tilsetning av flytende råvarer etter pelletering/ekstrudering, samt Pakking og leveranse av kraftfôr.
Dette lærer du
Kunnskap
- Studentene skal etter kurset på kunne angi fremgangsmåte for prosessering for optimal egnethet av kraftfôret for ulike dyreslag.
- Studentene skal kunne angi de viktigste enhetsoperasjoner i fôrprosessen og kunne redegjøre for effekt av prosessmessige justeringer, samt kunne si noe om viktige kjemiske og fysiske råvareendringer som følge av prosesseringen og deres betydning.
Ferdigheter
- Sentrale kvalitetsfaktorer og metodikk skal kunne gjøres rede for.
- Studentene skal kunne foreslå prosessinnstillinger for typiske fôr til sentrale dyreslag.
Generell kompetanse
- Studentene skal gjennom dette kurset tilegne seg generell kunnskap om fôrprosessering slik den foregår for ulike dyreslag.
Læringsaktiviteter
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Opptakskrav