HFE305 Fôrteknologi
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap
Emneansvarlig:Birger Svihus
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk
Antall plasser:35
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:250 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode: Emnet starter i augustblokka. Emnet har undervisning/vurdering i augustblokka, og arbeid med innlevering i høstparallellen. Eksamen gjennomføres i oktober.
Om dette emnet
Emnet gir teoretisk og praktisk innsikt i hele prosessen fra fôrråvarer til ferdig fôr, samt metoder for kvalitetsevaluering av prosessert fôr. I emnet vil vi lære om kraftfôrindustrien og kraftfôrfabrikker generelt, og vi vil deretter følge råvarene hele veien frem til et ferdig prosessert fôr. Emnet vil i sin helhet være basert på læreboka «Animal Feed Technology og vil ha følgende tema: Råvarer og kjemiske forandringer under prosessering, Mottak, Transport og lagring, Maling, Dosering og veiing, Miksing, Kondisjonering, Pelletering, Ekstrudering, Kjøling og tørking, Tilsetning av flytende råvarer etter pelletering/ekstrudering, samt Pakking og leveranse av kraftfôr.
Dette lærer du
Kunnskap
- Studentene skal etter kurset på kunne angi fremgangsmåte for prosessering for optimal egnethet av kraftfôret for ulike dyreslag.
- Studentene skal kunne angi de viktigste enhetsoperasjoner i fôrprosessen og kunne redegjøre for effekt av prosessmessige justeringer, samt kunne si noe om viktige kjemiske og fysiske råvareendringer som følge av prosesseringen og deres betydning.
Ferdigheter
- Sentrale kvalitetsfaktorer og metodikk skal kunne gjøres rede for.
- Studentene skal kunne foreslå prosessinnstillinger for typiske fôr til sentrale dyreslag.
Generell kompetanse
- Studentene skal gjennom dette kurset tilegne seg generell kunnskap om fôrprosessering slik den foregår for ulike dyreslag.
Læringsaktiviteter
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Om bruk av KI
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Opptakskrav