HFE303 Ernæring og optimalisering av fôrrasjoner til enmagede dyr
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap
Emneansvarlig:Nils Petter Kjos
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk
Antall plasser:Hvis det er færre enn 5 studenter som melder seg til kurset, blir kurset gjennomført etter en alternativ plan/selvstudium.
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:250 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.
Om dette emnet
Dette lærer du
Kunnskap:
Kandidaten skal kunne beskrive fordøyelse og intermediær omsetning av energi og næringsstoffer hos enmagede dyr, samt beskrive det teoretiske grunnlaget for energi- og proteinvurderingssystemene for enmagede dyr (gris og fjørfe). Kandidaten skal ha kjennskap til aktuelle fôrmidler. og kunne beskrive prinsippene for å komponere er fôrrasjon til disse dyrene.
Ferdighet:
Kandidaten skal være i stand til å vurdere fôrmidler og fôr brukt til ulike husdyrproduksjoner (gris og fjørfe) ut fra fysiologiske, ernæringsmessige, kvalitetsmessige og ressursmessige forhold.
Generell kompetanse:
Kandidaten skal kunne gi råd til fôrindustri, husdyrprodusenter og andre interesserte om energi- og næringsinnhold i fôr og fôrmidler, samt kunne gi veiledning om hvordan en optimerer et fôr til gris eller fjørfe.
- Emnet vil omfatte forelesninger, gruppearbeid/øvinger, samt beregningsoppgaver innen fôrvurdering og optimering av fôr til fjørfe og gris.
- Lærebok: McDonalds, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D. - Morgan, C.A., Sinclair, L.A., Wilkinson, R.G. (2011). Animal Nutrition. Seventh Edition. Pearson Prentice Hall. Pensum vil videre omfatte utdelte forelesningsnotater, internasjonal litteratur, samt relevante artikler.
- KJM100, HFX201, HFE200, HFE205, HFX253.
- KJM110, KJB200.
- Skriftlig eksamen 3 timer.
- Ekstern sensor vil bli brukt aktivt i planlegging av emnet, og utforming av øvings- og eksamensoppgaver. Ekstern sensor skal gi en individuell sensur av eksamensbesvarelsene.
- Øvingsoppgaver. Øvingsoppgavene omfatter gjennomgang og beregning av fordøyelses-/balanseforsøk med enmagede dyr (haner, mink og/eller gris), oppgaver i beregning av energi- og proteinverdi av fôr og fôrmidler til enmagede dyr, samt oppgaver i fôroptimering.
- Emnet vil omfatte 50 timer med forelesninger, samt 20 timer med gruppearbeid.
- Bokstavkarakterer
- Realfag