HFE302 Ernæring og optimalisering av fôrrasjoner til drøvtyggere
Studiepoeng:15
Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap
Emneansvarlig:Egil Prestløkken
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk, engelsk
Antall plasser:15
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:ca. 350 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Fra 2026 er det uklart om det blir oppstart i juniblokka, eller i augustblokka. Mest sannsynlig blir det ikke start i juniblokka. Emnet har eksamen i høstparallellen.
Om dette emnet
Dette lærer du
Etter at emnet er avsluttet skal studenten ha anvendt og analytisk forståelse for:
1. Metoder for kjemisk fraksjonering av fôr og analytiske metoder for bestemmelse av stoffskifteprodukter.
2. Omsetting av fôret i fordøyelseskanalen.
3. Matematisk beskrivelse av omsettinga av fôret i fordøyelseskanalen.
4. Hvilke næringssubstrater som absorberes fra fordøyelseskanalen og hvordan de kvantitativt bestemmes av fôrrasjonens sammensetting.
5. Hvordan de absorberte næringssubstratene omsettes intermediært og hvordan de påvirker responsen i produksjonen.
6. Regulering og fastsetting av fôropptak.
7. Fastsettelse av næringsverdi av fôr til drøvtyggere.
8. Innføring i nye systemer og mål for optimalisering av fôrrasjoner til drøvtyggere.
9. Hvordan valg av fôringsstrategi påvirker kravet til fôr til drøvtyggerne og responsen i produksjonen
10. Matematiske metoder og verktøy for optimalisering av fôrrasjoner.
Etter at emnet er fullført skal studenten ha anvendt kunnskap og forståelse om praktisk fôrplanlegging og rasjonsoptimalisering hos drøvtyggere.
- Læringsaktiviteter
- Pensum
- Forutsatte forkunnskaper
- Anbefalte forkunnskaper
- Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
- Om bruk av KI
- Sensorordning
- Obligatorisk aktivitet
- Undervisningstider
- Fortrinnsrett
- Opptakskrav