GEO100 Geologi
English course information
Søk etter andre emner
Velg annet år
Viser emneinfo for studieåret 2021 - 2022.
Emneansvarlige: Jan Marten Huizenga
Medvirkende: Mona Henriksen
Studiepoeng: 10
Ansvarlig fakultet: Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Frekvens: Årlig
Undervises på språk: EN
(NO=norsk, EN=Engelsk)
(NO=norsk, EN=Engelsk)
Begrensning antall plasser:
Ingen begrensning.
Undervises i periode:
Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.
Første gang: Studieår 2003-2004
Fortrinnsrett: -
Undervises hvor?: Campus Ås
Emnets innhold:
Forelesninger: Stjerneutvikling og dannelse av elementer. Jordas oppbygning. Oversikt over dannelse av geologisk materiale sett i forhold til indre og yrte prosesser og illustrert med norske eksempler. Fordypning i overflateprosesser (forvitring, erosjon, transport og avsetning) og indre prosesser (i lys av platetektonikken) sett i avhengighet av geologisk tid og sted. Relativ og absolutt aldersbestemmelse av geologiske prosesser. Hovedtrekk av Norges geologiske historie gjennom tre milliarder år. Utforming av dagens landformer i Norge og fordeling av løsmassene ved vann og is gjennom den yngste geologiske historien (kvartærtiden). Betydningen av geovitenskap for energi og klimaendringer. Øvelser: Bli kjent med viktige mineraler, bergarter, fossiler og løsmasser. Uteøvelse i nærmiljøet rundt NMBU. Lese og tolke geologiske kart (løsmassekart og berggrunnskart). Innleveringsoppgave i geodatafangst og endags-utferd.
Læringsutbytte:
Læringsaktiviteter:
Geologi er et erfaringsbasert modningsfag hvor forelesninger og øvelser utfyller hverandre. Forelesningene brukes ikke kun til faktaformidling, men også til å gjøre studenten fortrolig med geologens tenkemåte i tid og rom av store dimensjoner. I øvelsene tilegner studenten seg nødvendige ferdigheter om geologiske materialer (mineraler, bergarter og løsmasser), og bruk av norske geologiske kart (berggrunn og løsmasse) og geo-databaser. Under forberedelsen til steinprøven og sluttprøven står geologiske materialer og kart til studentens disposisjon. Uteøvelse og utferd er eneste geologiske felterfaring. Canvas er sentralt kommunikasjonsverktøy.
Læringsstøtte:
Canvas. Spørre- og veiledningstimer forut steinprøven og sluttprøven.
Pensum:
Lutgens, Tarbuck & Tasa (2015):
Kurshefter.
Forutsatte forkunnskaper:
-
Anbefalte forkunnskaper:
Real-, natur- eller miljøfaglig bakgrunn er en fordel.
Obligatorisk aktivitet:
1. Deltagelse på utferd og levert rapport medio oktober. 2. Innleveringsoppgave i geodatafangst, medio november.
Vurderingsordning:
Samlet vurdering:
- Mappevurdering: Steinprøve (i oktober/november) teller 30%. Ved stryk inntil 2 nye forsøk i løpet av semesteret. Ellers etter ønske, ett forbedringsforsøk som da blir tellende.
- Avsluttende skriftig prøve (3,5 timer) i eksamensperioden teller 70%.
Begge eksamensdeler kreves bestått.
Sensor:
Eksterne sensorer godkjenner emneopplegg og eksamensspørsmål.
Merknader:
Innføringsemner i geologi/naturgeografi som kan erstatte GEO100 finnes ved de fleste universiteter/høyskoler i inn- og utlandet. GEO100 (eller tilsvarende fra annet lærested) forutsettes for alle andre GEO-emner ved NMBU.
Normert arbeidsmengde:
Forelesninger med forarbeid, etterarbeid (50 x 2) og supplerende selvstudium av deler av pensum: 70 timer. Øvelser med forarbeid og etterarbeid (30 x 2): 60 timer. Utferd med rapport: 10 timer. Forberedelse til og gjennomføring av steinprøve og avsluttende prøve: 60 timer. Totalt 300 time
Opptakskrav:
GSK
Overlapp:
-
Undervisningstid:
50 timer forelesninger, 30 timer øvelser, 8 timer (1 dag) utferd. Annet (bl.a. e-post korrespondanse): maks 1/2 time pr student.
Hjelpemidler ved skriftlig eksamen(er): A1 Ingen kalkulator, ingen andre hjelpemidler
Eksamensdetaljer: Samlet vurdering: Bokstavkarakterer