BUS220 Finansiering og investering
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Handelshøyskolen
Emneansvarlig:Erik Smith-Meyer
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:250 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen, .
Om dette emnet
Dette emnet gir en grundig innføring i sentrale temaer innen finans. Det starter med elementær finansmatematikk og nåverdimetoden som grunnlag for investeringsbeslutninger. Videre utforskes sammenhengen mellom risiko og avkastning, inkludert grunnleggende porteføljeteori og kapitalverdimodellen.
Emnet dekker også prising av ulike finansielle aktiva som aksjer, obligasjoner og opsjoner. Sentralt står også kapitalbudsjettering og prosjektanalyse, hvor beregning av kapitalkostnader er en viktig komponent.
Avslutningsvis belyses bedriftens finansielle struktur, dividendepolitikk og relevante etiske problemstillinger innen finansfaget.
Dette lærer du
Etter endt emne skal studenten ha følgende læringsutbytte, inndelt i kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Studenten:
- har bred kunnskap om sentrale teorier, modeller og metoder innen finans, inkludert nåverdimetoden, porteføljeteori og kapitalverdimodellen (CAPM).
- har kunnskap om prinsipper for prising av finansielle aktiva som aksjer, obligasjoner og derivater, samt metoder for kapitalbudsjettering og prosjektanalyse.
- kjenner til betydningen av kontantstrømmer, diskonteringsrente, kapitalkostnad (inkludert WACC), og ulike beslutningskriterier for investeringer.
- har kunnskap om finansiell struktur, dividendepolitikk, markedseffisiens og sentrale etiske problemstillinger i finans.
- kan oppdatere sin kunnskap innenfor finansfagets kjerneområder.
Ferdigheter
Studenten:
- kan anvende finansmatematiske prinsipper og nåverdimetoden til å analysere og vurdere investeringsprosjekter og finansielle aktiva.
- kan anvende porteføljeteori og kapitalverdimodellen til å vurdere risiko og avkastning, samt beregne betaverdier og gjennomsnittlig kapitalkostnad (WACC).
- kan budsjettere kontantstrømmer for investeringsanalyser og anvende ulike beslutningskriterier for investeringer.
- kan reflektere over bedriftens finansieringsvalg (gjeld vs. egenkapital), dividendepolitikk, og prising av derivater som opsjoner.
- kan finne, vurdere og henvise til relevant fagstoff og anvende dette i analyser av finansielle problemstillinger.
Generell kompetanse
Studenten:
- har innsikt i finansfagets rolle i verdiskaping og økonomisk beslutningstaking, inkludert relevante etiske problemstillinger.
- kan planlegge og gjennomføre finansielle analyser og investeringsvurderinger, både selvstendig og som del av et team.
- kan formidle sentralt fagstoff, analyser og konklusjoner innen finans både skriftlig og muntlig.
- kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre med bakgrunn innenfor fagområdet og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis.
- kjenner til nytenking og innovasjonsprosesser relatert til finansielle instrumenter og markeder.
Læringsaktiviteter
Pensum
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Overlapp
Opptakskrav