BIO336 Mykologi
English course information
Søk etter andre emner
Velg annet år
Viser emneinfo for studieåret 2021 - 2022.
Emneansvarlige: Hanne Ida Skaar
Medvirkende: Else Marie Aasen
Studiepoeng: 5
Ansvarlig fakultet: Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Frekvens: Årlig
Undervises på språk: EN, NO
(NO=norsk, EN=Engelsk)
(NO=norsk, EN=Engelsk)
Begrensning antall plasser:
24
Undervises i periode:
Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.
Første gang: Studieår 2017-2018
Fortrinnsrett: Kurset er obligatorisk for studenter på studieprogrammet Master i Bioteknologi, retning mikrobiologi.
Undervises hvor?: Campus Ås
Emnets innhold:
Emnet gir en innføring i soppmikrobiologi på masternivå gjennom forelesninger og labkurs. Vi vil innledningsvis gi smakebiter på soppens betydning i lys av FNs bærekraftsmål, og vi vil diskutere dette grundigere utover i emnet. Vi vil gi en innføring i soppens biologi (metabolisme, genetikk og økologi) og systematikk. Vi vil deretter belyse mykologiske aspekter i produksjon av mat, industriell bioteknologi og utvikling av sykdom hos mennesker, dyr og planter.
Læringsutbytte:
- ulike rekker/grupper av sopp og deres mikrostrukturer og livssykluser
- grunnleggende taksonomi og identifisering av sopp
- soppens biologi (metabolisme, genetikk og økologi)
- soppens rolle i produksjon og bederving av mat
- sopp brukt i bioteknologi
- sopp som årsak til sykdom hos planter, dyr og mennesker
- kunne identifisere de viktigste soppene på genusnivå
- kunne gjøre rede for livssyklus til de viktigste rekkene i soppriket
- kunne relatere ulike soppers egenskaper til vert/agens interaksjoner og betydning i bioproduksjon/bioteknologi og sykdom
- kunne håndtere sopp og soppsporer på lab
- kunne forstå vitenskapelige tekster om mykologi
- ha en basis for deltakelse i forskning innen mykologi både teoretisk og eksperimentelt
Læringsaktiviteter:
Forelesninger, labøvelser, selvstudie.
Læringsstøtte:
28 forelesningstimer, 20 timer laboratorieøvelser.
Lærebok (
Spørretimer før eksamen.
Canvas.
Pensum:
Lærebok (The fungi , by SC Watkinson, L Boddy & NP Money, 2016), utvalgte artikler og labhefte.
Forutsatte forkunnskaper:
- Mikrobiologi tilsvarende BIO130.
- Grunnleggende biokjemi tilsvarende KJB200.
Anbefalte forkunnskaper:
Genetikk, molekylærbiologi.
Obligatorisk aktivitet:
20 timer laboratorieøvelser og gruppepresentasjoner
Vurderingsordning:
- 3,5 timers avsluttende, skriftlig eksamen, teller 90 %. Karakter: A - F.
- Labpresentasjon teller 10 %.
Sensor:
Intern og ektern sensor vil begge vurdere alle besvarelser.
Normert arbeidsmengde:
Laboratoriearbeid: 20 timer.Seminarer/forelesninger: 28 timer.Resulatbearbeiding, selvstudier, svar på spørsmål etter laboratorieøvelser og forberedelse til gruppepresentasjoner: 77 timer.
Opptakskrav:
Realfag.
Overlapp:
Ingen
Undervisningstid:
2-4 forelesningstimer per uke i 11 uker (total 28 timer).
5 laboratorieøvelser à 4 timer.
Hjelpemidler ved skriftlig eksamen(er): A1 Ingen kalkulator, ingen andre hjelpemidler
Eksamensdetaljer: Samlet vurdering: Bokstavkarakterer