BIO130 Generell mikrobiologi I
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Geir Mathiesen
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:194
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.
Om dette emnet
Forelesningene omhandler følgende temaer:
- Mikroorganismene og deg.
- Pro- og eukaryote celletyper.
- Mikrobiell metabolisme.
- Vekst hos mikroorganismer.
- Kontroll av mikrobiell vekst.
- Mikroskopering (teori/praksis)
- Enkel klassifisering av virus, bakterier og sopp.
- Antibiotika.
- Mikroorganismenes rolle i naturen.
Laboratoriekurset gir en grundig innføring i grunnleggende mikrobiologiske teknikker. Kurset legger vekt på opplæring i bruk av lys- og fasekontrastmikroskopi. Øvelse i bruk av aseptisk arbeidsteknikk. Studier av betingelser for vekst av mikroorganismer og hvordan man skal unngå vekst av uønskede mikroorganismer. Studentene skal gjennom øvelsene lære seg å tolke eksperimentelle data. Obligatorisk innlevering av karaktergivende laboratoriejournaler innen angitt frist i utvalgte øvelser. Emnet gir en forståelse for mikrobiologi for å bedre forstå de grunnleggende prinsippene bak bærekraft og klima slik de er definert i FNs bærekraftmål. Spesielt gjelder dette målene 3, 6, 8, 13, 14, 15.
Dette lærer du
Kunnskaper:
- Studenten kan gi en oversikt over ulike mikroorganismer og deres rolle i naturen
- Studenten er fortrolig med grunnleggende mikrobiologisk terminologi.
- Studenten kan gi en oversikt over hva som kjennetegner den prokaryote celletypen
- Studenten skal ha kunnskap om hva som påvirker vekst av mikroorganismer
- Studenten skal ha kunnskap om virkemekanismer til antibiotika og hvordan antibiotikaresistens oppstår
- Studenten kjenner til hvordan virus er bygget opp og hva som kjennetegner dem
- Studenten er kjent med strukturelle komponenter og kjennetegn ved virus.
- Studenten har praktisk kunnskap om vekstbetingelser for mikroorganismer og hvordan man kan forhindre vekst av uønskede mikroorganismer.
- Studenten kan tolke data som generes i laboratorieøvelsene
Ferdigheter:
- Studenten kan anvende aseptisk arbeidsteknikk
- Studenten kan anvende lys- og fasekontrastmikroskopi i studiet av ulike mikroorganismer.
- Studenten kan sette opp enkle eksperimenter for å teste en hypotese
- Studenten kan gjøre tolkning av eksperimentelle data oppnådd under laboratorieøvelser
- Skrive laboratoriejournal for utvalgte øvelser og levere innen tidsfrist
- Studenten kan selv gjennomføre de forberedelser, teknikker og analyser som inngår i emnet
- Studenten behersker instrumentene og utstyret som benyttes i emnet
Generell kompetanse:
Kurset gir grunnleggende kompetanse i teoretisk og praktisk mikrobiologi og grunnlag for videre studier innen biologi, mikrobiologi, bioteknologi og matvitenskap.
- Læringsaktiviteter
- Læringsstøtte
- Pensum
- Forutsatte forkunnskaper
- Anbefalte forkunnskaper
- Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
- Om bruk av KI
- Sensorordning
- Obligatorisk aktivitet
- Undervisningstider
- Fortrinnsrett
- Opptakskrav