AQN351 Bærekraftige fôrråvarer
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap
Emneansvarlig:Bente Synnøve Ruyter
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:125 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode:Høstparallell . Undervises ikke høsten 2025. Neste gang høsten 2026.
Om dette emnet
Emnet vil ha fokus på nye og bærekraftige råvarer som kan benyttes i fiskefôr og som ikke konkurrerer med råvarer som kan brukes som menneskemat. Fornybare fôrressurser som vil bli omtalt er vegetabilske fôrråvarer, inkl. genmodifiserte plantevekster, insekter, gjær og bakterier, makro- og mikroalger, krill og andre dyr fra havet. Det vil være fokus på egnethet i forhold til råvarekvalitet, næringssammensetning, produksjonseffektivitet, fiskehelse og velferd og deres effekter på sluttproduktet. Prosessering av råvarene vil også bli vektlagt, herunder innovative bioraffineringsmetoder for å konvertere naturlige bioressurser til fôringredienser av høy kvalitet for fisk. Videre vil emnet ha fokus på råvarenes miljøavtrykk (LCA) som er et avgjørende elementer i en bærekraftig fôrproduksjon.
Dette lærer du
Kunnskap
Studentene har
- bred oversikt over alternative fôrråvarer til oppdrettsfisk og deres egnethet
- kunnskap om bruk av livsløpsvurdering som grunnlag for valg av bærekraftige fôrråvarer
Generell kompetanse
- Studentene er ved emnets avslutning i stand til å delta i samfunnsdebatten om tema og bidra til videre faglig utvikling av nye bærekraftige fôringredienser.
- Læringsaktiviteter
- Læringsstøtte
- Pensum
- Anbefalte forkunnskaper
- Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
- Om bruk av KI
- Sensorordning
- Obligatorisk aktivitet
- Merknader
- Fortrinnsrett
- Opptakskrav