Dyresykehuset har fått status som Cat Friendly Clinic på gullnivå.

Av Kristine Welde Tranås

Kastrasjon av hunnkatter fører til færre hjemløse katter. Ikke alle hjemløse katter har det godt. Kastrasjon bidrar dermed til bedre dyrevelferd for katter.
Kastrasjon av hunnkatter fører til færre hjemløse katter. Ikke alle hjemløse katter har det godt. Kastrasjon bidrar dermed til bedre dyrevelferd for katter.Foto: Gisle Bjørneby, NMBU

Vi har de beste forutsetninger for å tilby katten din optimal ivaretakelse når den kommer til oss, med fasiliteter som tar høyde for kattens spesifikke behov.

Dyresykehuset – smådyr er nå en av et lite knippe dyreklinikker og dyresykehus i Norge som har akkreditering som Cat Friendly Clinic fra International Cat Care. For å få denne akkrediteringen er det omfattende krav til dokumentasjon på at katter er godt ivaretatt i alle situasjoner på klinikken. Cat Friendly Clinics finnes på nivåene bronse, sølv og gull.

Topp ivaretakelse av katten din
– Vi er glade for å nå kunne skilte med gullstandard. Det betyr at vi har de beste forutsetninger for å tilby katter en optimal opplevelse og topp ivaretakelse når de kommer til oss. Det gjelder både fasilitetene, rutinene våre og kompetansen til våre veterinærer og dyrepleiere, sier klinikkleder Kristin Wear Prestrud.

Klinikkleder Kristin Wear Prestrud er stolt over at Dyresykehuset - smådyr har fått utmerkelsen Cat Friendly Clinic på gullnivå.
Klinikkleder Kristin Wear Prestrud er stolt over at Dyresykehuset - smådyr har fått utmerkelsen Cat Friendly Clinic på gullnivå. Foto: Kristine Welde Tranås/NMBU

Katter blir lett stresset
Katter har lett for å bli stresset ved besøk hos dyrlegen. De kan bli urolige når de tas med på tur. De er sensitive for nye lyder og lukter, og de kan lett føle seg truet i nærheten av hunder. Derfor er det viktig å gjøre et sykehusbesøk mest mulig skånsomt for katten. Veterinærhøgskolen Dyresykehuset – smådyr på Ås er bygget med tanke på de spesifikke behovene katter har. 

– Hos oss holdes katter og hunder adskilt gjennom hele sykehusoppholdet – fra de går inn i klinikken, via venterommet og undersøkelsesrom til oppstallingen hvor de bor mens de er på sykehuset, forteller Prestrud.

Det er separate rom for hunder og katter når det gjelder de fleste funksjoner, slik som på intensivavdelingen og infeksjonsavdelingen.

– Det er viktig å ha egne rom der også fordi katter kan lukte og være at det har vært en hund der tidligere, og da kan de også bli stresset.

hunder og katter holdes adskilt gjennom hele sykehusoppholdet. På oppstallingen har kattene god plass.
hunder og katter holdes adskilt gjennom hele sykehusoppholdet. På oppstallingen har kattene god plass. Foto: Camilla Wiik Gjerdrum/NMBU

Katten føler seg tryggere i høyden
Å holde hunder og katter adskilt kan også være bra for hundene.

– Kattene føler seg nok som regel mer truet av hunder enn andre veien, men hunder kan kjenne på jaktinstinkt og nysgjerrighet, som også er en form for stress for en hund som er på sykehus.

I tillegg til egne venterom for katter og hunder, har venterommet for katter høye hyller som katteburene kan settes på.

– Katter føler seg tryggere litt høyt oppe, så derfor har vi sørget for at de kan plasseres et godt stykke opp fra golvet, forklarer Wear Prestrud.

I venterommet for katter kan burene plasseres godt over gulvet, slik kattene liker.
I venterommet for katter kan burene plasseres godt over gulvet, slik kattene liker. Foto: Camilla Wiik Gjerdrum/NMBU

Erfarne veterinærer og spesialister
I tillegg til at lokalene er lagt til rette for at kattene skal ha et behagelig opphold, er veterinærer og dyrepleiere særlig oppmerksomme på kattenes behov.

– Vi skal sørge for at kattens følelse av stress og frykt under undersøkelser og behandling er så liten som mulig. Ved Dyresykehuset – smådyr har vi noen av landets fremste og mest erfarne veterinærer, og vi har internasjonale spesialister innen mange fagområder. Våre veterinærer og dyrepleiere står klare til å ta imot katten din og legge til rette for at den får et best mulig opphold her hos oss. 

Du kan lese mer om hva som kreves for å få autorisasjon som Cat Friendly Clinic på catfriendlyclinic.org.

Publisert - Oppdatert

Del på