Informasjon før narkose

Av Kristine Welde Tranås

Her får du informasjon du trenger dersom ditt dyr skal legges i narkose, også kalt generell anestesi, i forbindelse med besøket på Dyresykehuset - smådyr.

Hos oss jobber det flere veterinærer med anestesi og smertebehandling som sitt spesialfelt, noe som er unikt i Norge. Disse vil ha ansvaret for at narkosen gjennomføres på en trygg måte, og at dyret ditt får best mulig smertebehandling og pleie etter inngrepet. Anestesiveterinærene samarbeider med dyrepleiere om gjennomføringen av selve narkosen.

Som eier kan du bidra til forberedelsene før en narkose. Det er derfor viktig at du leser informasjonen under.

Før anestesi

Hunden eller katten kan få et normalt måltid kvelden før dere skal til oss. I tillegg skal den ha fri tilgang til vann. Gi en kvart porsjon med bløtfôr inntil to timer før levering hos oss, bortsett fra hvis du har fått andre spesifikke råd om fôring, som for eksempel for pasienter som skal til endoskopi.

Hvis dyret får medisiner, skal du gi disse som vanlig kvelden før narkosen, men ikke samme dag som dere skal til oss. Dette gjelder også ved sykdommer som f.eks. diabetes.

Katter bør holdes innendørs natten før levering.

Oppmøte

Dyret skal leveres i resepsjonen (hovedinngangen) til Dyresykehuset - smådyr på morgenen. Pasienter som skal legges i narkose, skal tas inn på morgenen etter avtalt tidspunkt ved timebestilling.

Du kan henvende deg i resepsjonen, hvor pasienten skrives inn og får et oppstallingsskjema. Skjemaet skal signeres av eier eller den som leverer dyret. I skjemaet må du informere om blant annet:

  • Navn og dosering av eventuelle medisiner
  • Når dyret sist fikk medisiner
  • Andre sykdomstilstander som dyret ditt har
  • Tidligere narkose, og eventuelle kjente komplikasjoner
  • Andre spesielle hensyn som du mener vi trenger å vite om

NB! hvis dyrets helsetilstand har endret seg etter at det er gjort avtale om operasjon, må dette kommuniseres tydelig.

Under finner du en kort beskrivelse av narkoseforløpet

Før narkose undersøkes dyret av anestesiveterinæren, som også innhenter annen nødvendig informasjon for å planlegge prosedyren. Iblant kan det være nødvendig med ytterligere undersøkelser før narkosen. I slike tilfeller tar vi kontakt med deg. Deretter skreddersyr anestesiveterinæren narkosen for nettopp ditt dyr.

Dyret får først et beroligende legemiddel, før det legges inn et venekateter. Deretter innledes narkosen med en intravenøs injeksjon med et narkosemiddel. Deretter vil de fleste dyr intuberes. Det vil si at en plasttube føres ned i luftrøret for sikre fri luftvei, og for å kunne gi pustehjelp hvis nødvendig. Narkosen vedlikeholdes deretter med narkosemiddel som enten inhaleres (gassanestesi) eller som gis intravenøst. I tillegg vil dyret ofte få smertestillende legemidler under selve narkosen. I noen tilfeller bruker vi også lokalbedøvelse i tillegg til narkosen, for å gi best mulig smertebehandling. Da bruker vi ofte ultralyd til å visualisere nervene vi ønsker å bedøve. 

Under narkosen overvåkes dyret kontinuerlig av en dyrepleier eller veterinær som bruker avansert overvåkingsutstyr som gir oss informasjon om blant annet sirkulasjon og respirasjon. I noen tilfeller kan det også være aktuelt å gi pustehjelp under narkosen. Dyresykehuset - smådyr har moderne og avanserte narkoseapparater som gjør dette på en trygg måte for ditt dyr.

Etter narkosen fortsetter vi overvåkingen til dyret kan ta vare på seg selv. Vi bedømmer også grad av smerte, og gir smertestillende tilpasset dyrets behov. Ved hjemsendelse får du informasjon om hva du skal følge med på hjemme, og hvilken videre smertebehandling som er nødvendig.

Har du spørsmål om narkose, kontakt oss gjerne på smadyr@nmbu.no eller telefon 67 23 23 23.

Publisert - Oppdatert

Del på