Skrive og referere

Personer som skriver på pc

Oppgaveskriving og litteraturlister

Her finner du veiledninger i referering, referansestiler og hjelp for å bruke EndNote. Vi har også samlet lenker til nyttige sider om skriving.

Å referere er å oppgi nøyaktige opplysninger om kildene du har brukt, både i den løpende teksten du skriver og i litteraturlisten. 

For å skrive en god oppgave eller vitenskapelig tekst, er det viktig å oppgi hvilke kilder du har brukt.

Referansestiler - siteringer og litteraturlister

EndNote

 • Med EndNote kan du hente referanser fra ulike litteraturdatabaser som f.eks. Web of Science. Programmet brukes sammen med Word, slik at du kan sette inn siteringer på ønsket sted i en tekst, og enkelt lage en litteraturliste basert på henvisningene i dokumentet ditt.

  EndNote er et nyttig hjelpemiddel ved skriving av artikler, masteroppgaver etc. Programmet inneholder en rekke referansestiler som benyttes for å definere utseende på litteraturlister.

 • Alle ansatte og studenter får tilgang til EndNote. Avtalen dekker bruk av programmet på datasaler, kontor, bærbare og hjemmemaskiner. EndNote er installert på de fleste åpne datasaler.

  NB! Merk at lagring av EndNote-bibliotek i nettsky-tjenester som Dropbox, OneDrive, Google Drive og iCloud ikke anbefales av EndNote-produsenten.

  Tilgang til EndNote på NMBU-maskin

  På de fleste NMBU-maskiner er EndNote allerede installert, eventuelt kan programmet installeres via programvareportalen (Software Center på ditt skrivebord).

  Installere EndNote 21 på privat PC/Mac

  Hjelp med installasjon av programvare

 • EndNote 21 - veiledninger og hjelp

  EndNote Online - veiledning

  Vi anbefaler EndNote 21, men EndNote Online er en forenklet utgave som ikke krever installasjon, men du må registrere deg for å bruke den.

  Kurs

  EndNote kurs ved Universitetsbiblioteket

Zotero

 • Zotero er et referansehåndteringsverktøy, det er gratis, det er lett å bruke og hjelper deg til å samle, organisere, referere og dele dine kilder. Zotero kan kobles med Word og andre skriveprogrammer. Zotero finnes både i nettversjon og skrivebordsversjon. Med skrivebordsversjonen følger det med programtillegg for nettleseren din som gjør det enkelt å importere referanser fra nettsidar.

  1. Installer Zotero.
   Privat laptop: Last ned fra zotero.org/download (gratis)
   NMBU-laptop: Installer fra Software Center
  2. Legg til Zotero Connector for den nettleseren du bruker (Chrome, Edge, Firefox, Safari) fra zotero.org/download.
   Fest Zotero Connector i nettleseren.
  3. Registrer deg på zotero.org/user/login for å få en gratis konto med et brukernavn og passord du velger selv.
 • Zotero-veiledning fra ub.uio.no

  Vil du ha en mer utfyllende guide til Zotero? Prøv denne fra Sebastian Karcher og Rintze M. Zelle: Mastering Zotero

Oppgaveskriving

Forskningsstøtte