Studenter søkes til forskningsprosjekt om kosthold og helse

  • Studenter søkes til forskningsprosjekt om kosthold og helse
    Foto
    Shutterstock

Er du student, og har lyst til å være med i et forskningsprosjekt som skal teste helseeffekten av ulike typer meieriprodukter- og kjøttmat? 

av KBM

Studenter søkes til forskningsprosjekt om kosthold og helse

Vi søker studenter som deltagere til et prosjekt som skal studere forandring i risiko for hjerte- og karsykdommer, betennelsesmarkører og metthet etter inntak av melk- og kjøttprodukter. 

Deltakerne i prosjektet skal gå på til sammen fire ulike dietter, der hver diett går over en 14-dagersperiode. Etter hver diett er ferdig må deltakerne møte opp for ca. 1 time med prøvetaking. Mellom hver diett er det en pause på to uker, hvor deltakerne spiser som normalt. Totalt vil studien gå over 14 uker.  

I begynnelsen av hver diettperiode vil vi også gjennomføre en såkalt postprandialstudie på cirka fire timer for å registrere kort- og langtidsmetthet, hvor deltakerne spiser et testmåltid, og det tas blodprøver før og i etterkant av måltidet. 

Etter tre timer vil deltakerne få tilgang til en buffét hvor de kan spise så mye de vil. Vi vil også måle vekt, høyde, midjemål, blodtrykk, puls og subjektiv appetitt, samt utføre analyser av urin og feces. 

Vi ønsker å legge til rette for at studenter som deltar, kan oppnå fem studiepoeng hvis de også leverer en rapport. Nærmere opplysninger om hvordan deltakere skal gå fram for å få studiepoeng, kommer tidlig i oktober. I tillegg får deltakerne et gavekort på matbutikk på 500,- og sponset mat i periodene med diett.  

Påmeldingsfrist er 30.oktober 2020, og planlagt oppstart er i uke 2, 2021.  

Interessert i å delta? Ta kontakt med Oda Skjølsvold på e-post oda.skjolsvold@nmbu.no eller Bjørg Egelandsdal

Published 9. september 2020 - 15:12 - Updated 18. september 2020 - 13:15