Studenter søkes til forskningsprosjekt om kosthold og helse

Av Tonje Lindrup Robertsen

Studenter søkes til forskningsprosjekt om kosthold og helse
Studenter søkes til forskningsprosjekt om kosthold og helse Foto: Shutterstock

Er du student, og har lyst til å være med i et forskningsprosjekt som skal teste helseeffekten av ulike typer meieriprodukter- og kjøttmat? 

Vi søker studenter som deltakere til et prosjekt som skal studere forandring i risiko for hjerte- og karsykdommer, betennelsesmarkører og metthet etter inntak av melk- og kjøttprodukter. 

Som deltaker i prosjektet skal du gå på til sammen fire ulike dietter, der hver diett går over en 14-dagersperiode. Før og etter hver diett må du møte opp for cirka 20 minutter med prøvetaking. Mellom hver diett er det en pause på to uker, hvor du spiser ditt vanlige kosthold. 

Totalt vil studien gå over 14 uker.  

Testdagene foregår i Vitenparken på dagtid. Der tas det fastende blodprøver, og det blir også målt vekt, høyde, midjemål, blodtrykk og puls,  samt utført analyser av urin og feces som du leverer ved oppmøte. 

Som deltaker i studien får du et gavekort på matbutikk på 500 kroner og sponset mat i periodene med diett.  

Planlagt oppstart er i uke 6, 2021.  Menn oppfordres til å bli med. 

Interessert i å delta? Ta kontakt med Vilde Jordahl på e-post vilde.overrein.jordahl@nmbu.no eller Bjørg Egelandsdal.

Fakta

Om forskningsprosjektet 

Denne undersøkelsen er en del av et forskningsprosjekt som heter LipidInflammaGenes. 

Prosjektet ser på effekten av inntak av lipider fra kjøtt og meieriprodukter på fordøyelse og lavgrad betennelse i celler, dyr og mennesker. Lavgrad betennelse kobles til både overvekt og hjerte- og karsykdommer hos mennesker. LipidInflammaGenes-prosjektet ser på hvordan inntak av ulike meieri- og kjøttprodukter påvirker blodverdiene våre.  

Prosjektet er et samarbeid mellom NMBU (to fakultet; BIOVIT og KBM), NTNU (Medisinsk fakultet), UiO (Kjemisk institutt) samt TNO (Nederland). 

Prosjektet støttes økonomisk av både kjøtt- og meieribedrifter. 

Publisert - Oppdatert

Del på