Felles løft for å få flere jenter inn i teknologi- og realfag

• Onsdag 12.februar møtte over 500 jenter fra videregående skoler i Oslo og Viken opp på Chateau Neuf for inspirasjonsdag om jenter og teknologi. Arrangementet var et samarbeid mellom OsloMet, UiO og NMBU, med støtte fra NHO.
    Benjamin Ward

Onsdag 12.februar møtte over 500 jenter fra videregående skoler i Oslo og Viken opp på Chateau Neuf for inspirasjonsdag om jenter og teknologi. Konferansen var et samarbeid mellom OsloMet, UiO og NMBU.

Felles løft for å få flere jenter inn i teknologi- og realfag

Norske bedrifter har et stort behov for teknologer, ifølge NHO. Mange fagområder har i dag svært lav kvinneandel, og tekniske fagarbeidere, ingeniører og realister er etterspurte.

Hvert år arrangeres derfor inspirasjonsdagen Jenter og teknologi ved universiteter og høyskoler over hele landet. Årets inspirasjonsdag i Oslo var et samarbeid mellom OsloMet, UiO og NMBU.

NMBU var godt representert med fem studenter fra fakultet for realfag og teknologi på makerspace, og Christine Spiten og Marianne Bakken på scenen.

Kreativ skapertrang og robotforskning

Marianne Bakken tar en doktorgrad i robotikk ved NMBU og SINTEF. Hun holdt innlegg på Jenter og teknologi-konferansen, hvor hun blant annet snakket hun om «verdens første programmerer» - Ada Lovelace.

Benjamin Ward

-Dette er framtiden, her vil jeg være med! sa Marianne Bakken om øyeblikket da hun bestemte seg for å studere realfag og teknologi.

Bakken holdt innlegg om sin egen vei fra aspirerende klesdesigner til robotforsker, og om hvordan hun kombinerer sin kreative skapertrang med maskinlæring og bildeanalyse. I dag er hun doktorgradsstipendiat i robotikk og maskinlæring ved NMBU og SINTEF.

Tech-gründer og havforkjemper

Christine Spiten omtales som en av Norges mest inspirerende tech-gründere og havforkjempere. Hun har en mastergrad i industriell økonomi fra NMBU.

Benjamin Ward

Christine Spiten omtales som en av Norges mest inspirerende tech-gründere og havforkjempere. Hun har en mastergrad i industriell økonomi fra NMBU og jobber i dag i Verdens naturfond (WWF). Spiten ble kåret til «Årets ledestjerne» av Dagens Næringsliv i 2019, som nominerte tretti personer under tretti år som vil gjøre verden mer bærekraftig. Hun har blant annet vært med på å utvikle undervannsdronen Blueye Pioneer, har bodd flere år i seilbåt og kjemper for å ta vare på havet gjennom bruk av teknologi og har fått stor anerkjennelse for arbeidet sitt også internasjonalt.

På Jenter og teknologi snakket hun om hvor viktig det er at vi fokuserer på løsninger i miljø- og klima-arbeidet, ikke bare på utfordringene, og presenterte flere spennende muligheter innen norsk teknologiutvikling for elever som ønsker å gå videre med studier innen realfag og teknologi.

Over 500 jenter fra Oslo og Viken deltok på inspirasjonsdagen. Her øver de på å nettverke med de andre elevene i salen.

Benjamin Ward

På programmet sto også innlegg fra kreftforsker Simone Mester ved UiO, Cathrine Bui, masterstudent i informatikk ved UiO, og Farhat Fazli, sivilingeniør fra OsloMet, og kjemishow av studenter fra UiO.

Elevene i salen fikk i oppgave å øve seg på å nettverke. Treningen begynte med det samme, da alle skulle hilse på dem som satt både foran og bak dem i salen.

Fullt hus på makerspace

Robotikk-studentene Jorid Holmen, Emilie Marie Dege Simonsen og Christianie Torres tok seg av NMBUs makerspace.

Benjamin Ward

De tre universitetene stilte med hvert sitt område i et felles makerspace. Fra NMBU deltok fem studenter med roboter, 3D-printer og medisinske modeller, og ikke minst med svar, tips og råd ang om teknologi- og realfagsstudier til alle elevene som var innom.

Studentene som deltok var Jorid Holmen, Emilie Marie Dege Simonsen og Christianie Torres fra anvendt robotikk og Charlotte Trovaag og Emilie Naphaug fra vann- og miljøteknikk.

Prosjektbesøk på nye Storbylegevakten

Vann- og miljøteknikk-student Charlotte Trovaag var med på prosjektbesøk på den nye Storbylegevakten.

Charlotte Trovaag

Flere av studentene var også med på prosjektbesøk på den nye Storbylegevakten, som ble arrangert i etterkant av konferansen. Der fikk de innsikt i byggeprosessen og møte ingeniører som arbeider på prosjektet.

Charlotte Trovaag, som tar en mastergrad i vann- og miljøteknikk på REALTEK, var med på prosjektbesøk for studenter på den nye Storbylegevakten i Oslo.

- Prosjektbesøket var utrolig spennende! Vi fikk innsikt i hvordan de jobber og fant ut av at så og si alt er prosjektbasert. De jobber på en moderne måte, hvor nesten alt er digitalisert. Her kunne man virkelig se at det lønner seg å kunne teknologi, uansett fagfelt. Det var også veldig spennende å se hvor tverrfaglige prosjektene er. Jeg var også veldig nysgjerrig på hvordan en VA-ingeniør jobber på en slik byggeplass, og her fikk jeg se tegninger av ledningsnettet. Det var en utrolig hyggelig gjeng som jobbet der og de tok oss veldig godt imot. Alt i alt, så er jeg veldig fornøyd og jeg sitter igjen med mye kunnskap og motivasjon for å fortsette å studere realfag og teknologi, forteller hun.

Published 19. February 2020 - 11:21 - Updated 20. February 2020 - 9:48