Motstandskraft mot antibiotika spredte seg i tarmen til bier

Av Siri Eikrem Skotland

20.-21.mars avholdes arbeidsseminaret 'Unconventional Model Animals in Food&Health.
20.-21.mars avholdes arbeidsseminaret 'Unconventional Model Animals in Food&Health.Foto: NMBU

I USA har birøkterne de siste 30–40 åra brukt antibiotika for å behandle insektene mot sykdom. Hva har det gjort med bienes tarmbakterier? Og hva skjer med tarmfloraen over tid hvis vi utsetter den for antibiotika?

Biene kan virke veldig ulike fra oss mennesker, men vi har flere likhetstrekk: Vi lever i sosiale samfunn, deler hus og utveksler bakterier. Forskning på bier kan derfor gi oss mer kunnskap om samspillet mellom vert, tarmbakterier og miljøpåvirkning – som eksempelvis antibiotika.

NMBU-forskerne Jane Ludvigsen, Davide Porcellato, Trine M. L’Abeé-Lund, Gro Amdam og Knut Rudi har i en artikkel i Molecular Biology sett på effekten antibiotikabruk har hatt på amerikanske bier over tid. 

Les hele saken på forskning.no: Motstandskraft mot antibiotika spredte seg i tarmen til bier

Publisert - Oppdatert

Del på