Ti råd om dyr og fyrverkeri

– Nyttårsaften kommer ofte som julekvelden på kjerringa for de som har dyr som er urolige eller engstelige for fyrverkeri og andre høye lyder, sier Aga Zakoscielna, dyrepleier ved NMBU med spesialisering i atferdsterapi.

Start med lydtrening tidlig
– Når du får en valp anbefaler jeg at du begynner tidlig med lydtrening. Du får kjøpt treningsprogram med lyder, som CDen "Sounds Scary". Men det finnes også lydfiler og videoer man kan laste ned. Start med lav lydstyrke og øk intensitet og lyd gradvis som en del av sosialiserings- og opptreningsprosessen du allikevel må gjøre. Det krever at du legger inn dette som gradvis, gjentatt trening over tid. Det holder ikke å gjøre det én gang, sier hun.

Hund og katt

Det lønner seg å starte med lydtrening tidlig.

Foto
Shutterstock
Har du en hund eller katt som allerede har utviklet angst eller fobi for lyder kan du ta kontakt med en atferdsterapeut for å få hjelp til et treningsprogram som ved hjelp av gradvis tilvenning (såkalt desensitisering) og å få dyret til å føle det motsatte (såkalt motbetinging) hjelper dyret å takle nyttårsaften.

– Men det kan være veldig tidkrevende. Det beste er derfor å starte tidlig med lydtrening. Det er mye vanskeligere å avlære atferd enn å forebygge, forklarer hun. Hun påpeker at man allerede nå er sent ute hvis man trenger angstdempende medisiner og må kontakte veterinær.

Hunder og lydsensitivitet
Lydfølsomhet, eller sensitivitet for lyder som det også kalles, er et av de vanligste atferdsproblemene hos hunder.

– Det antas at 50 prosent av alle hunder har en eller annen form for lydsensitivitet eller lydfobi for raketter, skudd, trafikk osv., forteller hun.

Finurlig nok, viser en studie fra BSAVA (British Small Animal Veterinary Association) at jo nærmere nyttårsaften en hund er født, jo bedre takler den det. Studien fant færrest hunder med lydsensitivitet blant hunder født på høst og vinter, og større sannsynlighet for å utvikle det blant hunder født på sommer eller vår. – Men dette er bare en kuriositet ettersom det her er andre, viktigere faktorer, som høy arvbarhet og miljø, som spiller inn, understreker Zakoscielna.

– Vi må også huske at lydsensitivitet kan være et problem for mange forskjellige typer dyr som fugler, gnagere og kaniner, påpeker Zakoscielna.

 

10 råd om kjæledyr og fyrverkeri

 

1) Start med lydtrening tidlig. Sats på å forebygge fobi og frykt fremfor å måte avlære det.

2) Lag en «hule», kosekrok eller ta med dyret til et så lydtett rom som mulig, som bad eller kjeller. Begynn å lage en trygg kosekrok til hunden allerede nå. Det er viktig at også katten eller kaninen har et skjermet skjulested hvor de kan være trygge. Et sted som er nærmest lydtett kan også være fint for fugler – f.eks. kan man sette fugleburet på badet med et teppe over buret.

3) Kontakt veterinæren tidlig hvis du trenger medisiner. Allerede nå er du sent ute hvis du ikke har gjort dette. Det er spesielt viktig å være tidlig ute hvis hunden eller katten din synes nyttårsaften er så fryktelig at den må ha angstdempende medisiner. Grunnen er at du helst bør ha testet det i god tid før nyttårsaften, da noen dyr kan få uønskede bivirkninger. Du bør absolutt oppsøke veterinæren med katten også hvis det er for ille, hvis den er så urolig at den for eksempel den tisser og bæsjer.

4) Beroligende feromoner. Er kjæledyret ditt bare urolig, og viser mild engstelse kan det være nok å bruke feromoner. Det er beroligende duftstoff som produseres naturlig av kjertlene i midtlinjen på en diende tispe eller fra kattes kinnkjertler. Feromoner finnes som diffusere, spray eller halsbånd. For nyttårsaften er diffuser det beste alternativet. Den må plugges inn noen uker i forveien.

5) Aldri reis fra et urolig kjæledyr. Forskning viser at blikkontakt med eier, der forholdet eier-dyr er godt fra før, øker oxytocinnivået hos hunden. Oxytocin er et «velvære»-hormon som skapes når du får nærhet og berøring. Det viser at du aldri må forlate et urolig kjæledyr på nyttårsaften. Du må være tilstede og være rolig selv. Du hjelper hunden ved å bare være der.

6) Hold dyret inne. Har du en utekatt bør den tas inn på nyttårsaften. Det er mange hunder og katter som kan stikke av i panikk.

7) Reis bort med kjæledyret. Du kan reise bort med dyret til et sted du vet er rolig. Flere tar med seg hunden til parkeringshus med etasjer godt under bakkenivå. Selv ville dyrepleieren heller tatt den med seg til en hytte langt inni skogen. Innenfor Ring 2 i Oslo er det forøvrig forbudt for privatpersoner å skyte opp fyrverkeri.

8) Ernæringsmessig hjelp. Du kan også gi hunden eller katten tryptofanrike måltid bestående av pasta/ris og kalkunkjøtt dersom dyret tåler dette, eller et spesialfôr som man må starte med ca. fire uker før nyttårsaften.

9) Skaff hørselsvern. Det finnes også hodetelefoner og hørselsvern for hund. Om du ikke om du får tak i det i Norge, har de det i USA. Søk for eksempel etter Mutt Muffs.

10) Slit ut hunden. Luft hunden så tidlig som mulig på dagen, og gå gjerne en lang tur som sliter den litt ut, med innlagt mental trening som søk eller lydighet.

Hund gjemmer seg under et bord på grunn av smellene utenfor.

Foto
Patrick H/ Shutterstock

Relatert innhold
Flere vil ha fysioterapi og rehabilitering for hund

Flere vil ha fysioterapi og rehabilitering for hund

I 2002 startet Astrid ­Hardie med rehabilitering på Smådyr­klinikken én dag i uka. Nå er rehabilitering noe eiere forventer.

Molly måtte gjennom komplisert hjernekirurgi

Molly måtte gjennom komplisert hjernekirurgi

Svulsten i hjernen til Molly hadde vokst seg gjennom kraniet. For å redde henne, måtte kirurgene gjennomføre en komplisert operasjon som de aldri før hadde utført. Takket være tverrfaglig kompetanse fra nevrologer, radiologer, kirurger, anestesiologer og dyrepleiere, er Molly nå i god form og på bedringens vei.

Published 2. januar 2020 - 9:01 - Updated 2. desember 2021 - 13:31