NMBUs deltagere i Forsker Grand Prix Oslo

Er boligmarkedet inkluderende, eller presses unge og sårbare grupper ut av byene? Dette spørsmålet tar NMBUs Mari O. Mamre opp når hun stiller på scenen i Forsker Grand Prix.

Foto
Yngve Vogt

Mari O. Mamre

Det handler om boligpriser og førstgangskjøpere når Mari O. Mamre stiller på scenen på Latter den 24. september i år. I sin forskning ser hun nærmere på hvordan førstegangskjøpere av boliger har muligheter til å komme inn på boligmarkedet. Hun bruke avanserte datasystemer for å skaffe ny kunnskap som kan gi bransjen og kjøperne bedre og sikrere kunnskap i fremtiden. 

- Jeg vil bidra til økt kunnskapsgrunnlag innen feltet. Det motiverer meg. I forskningen min benytter jeg mobildata, ny og detaljert salgsstatistikk og muligheter til å raskt koble sammen ulike databaser. Det har gitt svært lovende fremskritt for kunne å fange opp hvem som kommer seg inn i boligmarkedet.

Og forskningen er nyttig for både selger og kjøper. 

- Jeg forsker på boligmarkedet og hvordan vi kan utnytte de nye metodene for forbedret datagrunnlag i boligmarkedsforskningen.

Et annet tema Mamre er opptatt av er kvalitetsendringer ved boliger og hele nabolag.

- Et stort svart hull innen verdivurdering av boliger og analyser av by- og regional utvikling er mangelfulle data for kvalitetsforskjeller. Stordata gir nye muligheter for å måle kvalitetsendringer ved boliger eller hele nabolag. Et eksempel er effekten av områdesatsninger i svake områder på ferdsel, befolkningsmiks eller byggeaktivitet. Et annet er muligheten til å skille prisvekst fra kvalitetshevinger i boligprisstatistikken.

 

Forsker frem nye metoder for å få finne frem i bakteriefloraen i magen . Møt Pranvera Hiseni på scenen under Forsker Grand Prix.

Foto
Yngve Vogt

Pranvera Hiseni 

I magene våre er det millioner av bakterier. Av og til skaper en ubalanse i disse tarmbakteriene trøbbel for helsen vår. Pranvera Hiseni jobber med utvikle en helt ny metode for å diagnostisere bakteriene i magene våre. Og får hun det til kan det endre hvordan det tas prøver, og hvor raskt en får svar på prøvene. 

- Jeg sammenligner bakteriefloraen med musikk. Når det spilles etter notene blir det hele en vakker harmonisk melodi. Men, av og til, hvis det spilles i utakt. Da låter det surt. Slik er det også magen. Er du sunn og frisk er mikrobene i harmoni, men er noen av mikrobene borte, i mindretall eller at noen har fått bli alt for mange. Da blir det en tarmsang som ikke låter bra, sier en smilende Hiseni.  

I sin forskning tester hun ut metoder for å få god oversikt over tarmbakterier. Det kan hjelpe til i diagnostiseringen av en rekke ulike sykdommer. Og forskningen gjennomføres ved help av både personer og dataanalyser.  

- Vi har prøvd ut ulike bakteriemiksturer på 500 personer. Nå er vi i ferd med å komme opp med et helt nytt system som vil gjøre dette arbeidet hurtigere og raskerere enn i dag.  Målet er at de nye testmetodene som avslører magens baktereflora skal bli et gjort tilgjengelig om ikke alt for lang tid. 

Kan dette på en måte revolusjonere testmetodene?

- Ja, sier Hiseni litt hemmelighetsfullt.

Du kan være publikum på Latter

Ønsker du å være publikum på Latter og ikke minst heie frem NMBUs to deltagere er det bare å møte opp på Latter.  Det blir et forskningsshow med høy underholdningsfaktor hvor den beste forskningsformidleren i Oslo og Akershus blir kåret. Arrangementet er helt gratis, åpent for alle og publikum trenger ikke billett.

 

Published 6. september 2019 - 14:48 - Updated 20. juli 2021 - 14:36