Bier vaksinerer sitt avkom helt naturlig

Prosessen hvor bier overfører vaksine til sitt avkom har lenge vært et mysterium for forskerne. Det er det ikke lengre. Denne nye kunnskapen kan bety mye for blant annet birøkting verden over.

Vaksine?

I fortsettelsen håper forskerne at dette kan åpne døren til å lage naturlige vaksiner for insekter. Det kan igjen forhindre biedød. Bare i USA har antallet honningbier gått dramatisk ned de siste tiårene. Mye av nedgangen har kommet som følge av sykdommer.  Vi mennesker er avhengige av bier siden disse står for mye av pollineringen. En god biebestand gir oss med andre ord frukt og grønnsaker.  I et globalt perspektiv kan dette være avgjørende for verdens matproduksjon.

Bak denne spennende nye kunnskapen står forskere fra Arizona State University, University of Helsinki, University of Jyväskylä og Norges miljø og biovitenskaplige universitet.

Les mer om forskningen her i ScienceDaily (engelsk).

Hele den publiserte artikkelen fra forfatterne Heli Salmela, Gro V. Amdam, Dalial Freitak ligger på PLOS.

En bie pollinerer en blomst.

NMBU

Published 3. august 2015 - 15:08 - Updated 8. juli 2021 - 7:03