Hvis turistene kommer i veien for landbruket i Lofoten kan det attraktive landskapet gro igjen

Det siste tiåret har vi sett en markant økning i antall turister som velger Lofoten som reisemål. De tre siste årene har det også kommet stadig flere vinterturister til Lofoten. Selv på de kaldeste og mest forblåste dagene i mars står de og fotograferer d
Det siste tiåret har vi sett en markant økning i antall turister som velger Lofoten som reisemål. De tre siste årene har det også kommet stadig flere vinterturister til Lofoten. Selv på de kaldeste og mest forblåste dagene i mars står de og fotograferer det som tidligere var et overlevelseslandskap. Her på Uttakleiv.Foto: Åse Holte

Vi trenger strategier for en landskapstilpasset tilrettelegging som sørger for en bærekraftig utvikling og forvaltning av kulturlandskapet. Det vil komme både lokalbefolkning og turister til gode, skriver tidligere masterstudent Åse Holte på BIOTOUR-bloggen

Det siste tiåret har vi sett en markant økning i antall turister som velger Lofoten som reisemål. Dette gir inntekter til lokalsamfunnet, men det skaper også utfordringer for både besøkende og fastboende i de områdene der infrastrukturen ikke er i stand til å håndtere de store mengdene av besøk.

- Når vi vet at mange turister kommer til Lofoten med mål om å oppleve en «urørt» natur, er det nødvendig å utvikle strategier og verktøy for å ta vare på de mest utsatte landskapene. Utvikling av reiselivet skal skje med størst mulig hensyn til lokalbefolkningens behov. Det skal være en kilde til gode opplevelser for både fastboende og turister i Lofoten, skriver landskapsarkitekt Åse Holte.

Hun er tidligere masterstudent ved Fakultet for landskap og samfunn. 

Innlegget på BIOTOUR-bloggen er skrevet med utgangspunkt i masteroppgaven «Landskapstilpasset tilrettelegging i utsatte kulturlandskap på Vest-Lofotens ytterside: mulige synergier mellom landbruk og turisme»

Les hele blogginnlegget: Hvis turistene kommer i veien for landbruket i Lofoten kan det attraktive landskapet gro igjen.

Publisert - Oppdatert

Del på