Teksten FeedLoop. En figur med vann, et grønt bad, et kornaks og et kuhode inne i en runding

FeedLoop-prosjektet undersøker hvordan vi kan gjøre husdyrproduksjonen mer sirkulær og bærekraftig ved å utnytte eksisterende biomasseressurser bedre.

01 jan. 2025 - 31 des. 2027

Norges Forskningsråd

Om prosjektet

Gjennom et helhetlig redesign av matsystemene rundt Tolga og Steinkjer skal prosjektet identifisere løsninger som reduserer fôr-mat-konkurransen og miljøpåvirkningen, samtidig som de sosiale og økonomiske effektene vurderes.

Husdyr spiller en viktig rolle i matsystemet, men produksjonen fører også til miljøutfordringer som klimaendringer, forurensning og tap av biologisk mangfold. I tillegg skaper de økt konkurranse om dyrkbar jord mellom fôr til dyr og mat til mennesker.

FeedLoop-prosjektet undersøker hvordan vi kan gjøre husdyrproduksjonen mer sirkulær og bærekraftig. I et sirkulært system brukes husdyra til å utnytte ressurser som ikke egner seg som mat for mennesker – for eksempel restprodukter fra jordbruk eller matindustri – og omdanne dem til verdifulle matvarer som melk, kjøtt og egg.

Prosjektet fokuserer ikke først og fremst på nye og inovative fôrkilder, men på å bruke de ressursene som allerede finnes i regionene våre, på en bedre måte. I to norske kommuner, Tolga og Steinkjer, skal lokale matsystemer gjennomgås og "designes på nytt" for å finne ut hvordan ressursene kan brukes bedre.

Ved hjelp av et datamodellverktøy utviklet i Sverige og tilpasset norske forhold, skal prosjektet vise hvordan biomasse (som gras, halm eller sidestrømmer fra skog og matproduksjon) kan fordeles på en måte som gir mindre konflikt mellom dyrefôr og menneskemat. Samtidig skal prosjektet se på hvilke miljømessige, sosiale og økonomiske effekter dette kan ha – og hva som må til for å få til endring i praksis.

Prosjektfigur:
Oversikt over WP'ene i prosjektet
  • Bakgrunn

    Husdyrproduksjon spiller en sentral rolle i matsystemene våre, men bidrar samtidig til betydelige miljøutfordringer som klimagassutslipp, tap av biologisk mangfold og konkurranse om dyrkbar jord mellom fôr- og matproduksjon.

    FeedLoop-prosjektet skal utforske hvordan lokale og regionale matsystemer kan redesignes for å utnytte biomasseressurser bedre og redusere fôr-mat-konkurransen. Prosjektet vil bruke et optimaliseringsverktøy og en levende laboratorium-tilnærming (living labs) i Innlandet og Trøndelag for å identifisere løsninger som styrker matsystemenes sirkularitet og bærekraft på tvers av miljømessige, sosiale og økonomiske dimensjoner.

  • Mål

    Prosjektets hovedmål er å fremme mer sirkulær husdyrproduksjon i lokale og regionale matsystemer i Norge. Dette skal oppnås gjennom å:

    1. 1) Utvikle et optimaliseringsverktøy (CIBUS-OPT) som modellerer optimal bruk av biomasse til fôr.
    2. 2) Foreslå redesign av matsystemene rundt Tolga og Steinkjer for å redusere fôr-mat-konkurranse og begrense miljøpåvirkning.
    3. 3) Utforske synergier og avveininger ved foreslåtte endringer innen miljømessige, sosiale, økonomiske og styringsmessige dimensjoner.
    4. 4) Identifisere barrierer og muligheter for å implementere endringer i eksisterende matsystemer.
  • Deltakere

    NMBU deltakere

    Eksterne deltakere

    Hanne Møller, NORSUS (WP leader)
    Anna Woodhouse, NORSUS
    Hanna Karlsson Potter, SLU (WP leader)
    Johan O. Karlsson, SLU
    Jon Olav Veie, Trøndelag Fylkeskommune
    Vegard Urset, Innlandet Fylkeskommune
    Kjersti Ane Bredesen, Tolga kommune
    Åsa Sakshaug Okkenhaug, Steinkjer kommune
    Tove Hatling Jystad, Grønt Kompetansesenter
    Juliana Bonin, Nasjonalt senter for fjellandbruk