Om prosjektet
Gjennom et helhetlig redesign av matsystemene rundt Tolga og Steinkjer skal prosjektet identifisere løsninger som reduserer fôr-mat-konkurransen og miljøpåvirkningen, samtidig som de sosiale og økonomiske effektene vurderes.
Husdyr spiller en viktig rolle i matsystemet, men produksjonen fører også til miljøutfordringer som klimaendringer, forurensning og tap av biologisk mangfold. I tillegg skaper de økt konkurranse om dyrkbar jord mellom fôr til dyr og mat til mennesker.
FeedLoop-prosjektet undersøker hvordan vi kan gjøre husdyrproduksjonen mer sirkulær og bærekraftig. I et sirkulært system brukes husdyra til å utnytte ressurser som ikke egner seg som mat for mennesker – for eksempel restprodukter fra jordbruk eller matindustri – og omdanne dem til verdifulle matvarer som melk, kjøtt og egg.
Prosjektet fokuserer ikke først og fremst på nye og inovative fôrkilder, men på å bruke de ressursene som allerede finnes i regionene våre, på en bedre måte. I to norske kommuner, Tolga og Steinkjer, skal lokale matsystemer gjennomgås og "designes på nytt" for å finne ut hvordan ressursene kan brukes bedre.
Ved hjelp av et datamodellverktøy utviklet i Sverige og tilpasset norske forhold, skal prosjektet vise hvordan biomasse (som gras, halm eller sidestrømmer fra skog og matproduksjon) kan fordeles på en måte som gir mindre konflikt mellom dyrefôr og menneskemat. Samtidig skal prosjektet se på hvilke miljømessige, sosiale og økonomiske effekter dette kan ha – og hva som må til for å få til endring i praksis.
Prosjektfigur:

Bakgrunn
Mål
Deltakere