BIO230 Generell mikrobiologi II
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Morten Kjos
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:80
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i vårparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i vårparallellen.
Om dette emnet
Emnet gir en gjennomgang av generelle temaer innenfor mikrobiologi, med hovedvekt på prokaryote organismer og virus. Temaer som gjennomgås:
- Mekanismer for regulering. Hvordan prokaryote celler regulerer genekspresjon, metabolisme og celledeling.
- Mikrobiell evolusjon, fylogeni og klassifisering av bakterier og arker.
- Diversitet av mikroorganismer. De viktigste gruppene av bakterier og arker vil bli omtalt, og det vil også bli gitt eksempler på eukaryote mikroorganismer. Studenten vil fordype seg i noen grupper av bakterier/arker i et prosjektarbeid.
- Mikrobiell metabolisme og diversitet i metabolske prosesser. Hvordan mikroorganismer som lever i ulike miljø skaffer seg energi ved ulike katabolske prosesser, hvordan denne energien benyttes til å bygge nye molekyler, cellestrukturer og celler.
- Mikrobiell økologi. Hvordan ulike grupper av mikroorganismer er tilpasset miljøet de lever i.
- Interaksjoner mellom bakterier og andre organismer, inkludert hvordan bakterier kan gi infeksjoner.
- En oversikt over de viktigste virusgruppene (inkludert bakteriofager og eukaryote virus) med hensyn på oppbygning, replikasjon og vertsspesifisitet. Utvalgte virus vil bli behandlet i mer detalj.
Innholdet i emnet kan knyttes opp mot flere av FNs Bærekraftsmål, inkludert mål 3 (God helse), 6 (Rent vann), 14 (Liv under vann) og 15 (Liv på land).
Dette lærer du
Kunnskaper:
Etter å ha gjennomført BIO230 skal studentene kunne forstå følgende prosesser, prinsipper og begreper innenfor mikrobiologien:
- Mekanismer som ligger til grunn for regulering av genekspresjon, metabolisme og celledeling i prokaryoter.
- Prosesser involvert i bakteriers cellesyklus, og hvilke metoder som brukes for å studere disse.
- Hvordan mikroorganismer har utviklet seg gjennom evolusjon.
- Prinsipper innen klassifisering og fylogeni.
- Inndelingen av bakterier og arker i ulike næringstyper og prinsippene bak den store diversiteten i energi- og karbonmetabolisme.
- Prokaryote organismers tilpasning til ulike miljø.
- Karakteristiske egenskaper (strukturer, livssyklus, metabolisme, habitat, patogenisitet, industriell anvendelse, påvirkning på biogeokjemiske sykler) til de kjente bakterier innenfor ulike bakteriegrupper.
- Forskjellene mellom bakterier og arker og karakteristiske egenskaper hos arker.
- Prokaryote og eukaryote virus og deres store diversitet med hensyn på oppbygning og livssyklus. Det blir lagt vekt på humanpatogene virus i den eukaryote delen.
- Hvordan bakterier kan forårsake infeksjoner.
Ferdigheter:
- Kunne innhente, forstå og sammenstille vitenskapelig litteratur som omhandler ulike problemstillinger innen mikrobiologi.
- Kunne beskrive og forstå vikige metoder som brukes til studier innen mikrobiologi
- Kunne lage en vitenskapelig poster og formidle innholdet muntlig.
Kompetanse:
Emnet skal gi studenten kompetanse innen generell mikrobiologi som vil være et godt grunnlag for videre studier i mikrobiologi og relaterte disipliner. Studentene skal være i stand til å tilegne seg kunnskap fra vitenskapelig litteratur og kunne presentere dette for andre studenter.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Om bruk av KI
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav