I doktorgradsarbeidet har Hendra Nur Cahyo undersøkt hvordan biologiske forskjeller mellom kyr og ulike fôrstrategier påvirker utslipp av metan.
Når melkekyr fordøyer fôret produserer de metan, en kraftig drivhusgass som er ansvarlig for rundt 30 prosent av den globale oppvarmingen. Husdyrproduksjon er en viktig kilde til klimagassutslipp fra landbruket.
I forskningen erfarte Cahyo at individuelle forskjeller mellom kyr har stor betydning. Kyr som slipper ut mindre mengde metan per enhet fôr i starten av laktasjonen, viste seg å ha svakere immunforsvar og lavere fôrutnyttelse.
På den andre siden oppdaget han at kyr som produserer mindre metan per liter melk, hadde bedre energibruk. Dette tyder på at disse kyrne er mer effektive i å omdanne energi fra fôret til melk.
─ Dette viser det komplekse forholdet mellom metanutslipp og kyrnes biologi, sier Cahyo.
I tillegg til individuelle biologiske forskjeller, har dietten stor innvirkning på metanutslippene. Og fôringsstrategier ser ut til å være lovende for å redusere metanutslipp.
Hendra oppdaget i en meta-analyse av litteraturdata at tilsetning av fett i fôret kan redusere metanutslippene. Spesielt middels kjedede fettsyrer hadde en markant effekt, særlig når kyrne fikk en diett med stivelsesrikt og fiberfattig fôr.
– Selv små mengder fett i dietten kan ha en stor effekt på metanutslippene, men effekten avtar når mengden fett blir for høy, forklarer Cahyo.
Cahyo undersøkte også bruken av grape marc (et tanninrikt biprodukt fra vin/jusproduksjon) som tilsetning i fôret. Dette reduserte metanutslippene betydelig uten å påvirke fôrinntak og melkeproduksjonen negativt. Ulempen han oppdaget var at fordøyelsen av næringsstoffer ble svekket.
Bærekraftig utvikling på biologiens premisser
─ Husdyrproduksjon må bli mer bærekraftig, og vi må utvikle løsninger som både reduserer klimapåvirkningen og opprettholder produktiviteten i melkeproduksjonen. Det krever at vi forstår hvordan kyrnes biologi og dietter påvirker metanproduksjonen, sier Cahyo.
Hendra Nur Cahyo er 30 år og fra Wonosobo, Central Java, Indonesia. Fra tidligere har han en mastergrad i Agricultural Sciences and Resource Management in the Tropics and Subtropics, University of Bonn, Germany.
24. november forsvarer han sin doktorgradsavhandling «Enterisk metanutslipp fra melkekyr: Sammenligning av lav- og høymetanproduserenter og effektene av fôringsopplegg».
Hovedveileder har vært Prof. Angela Schwarm, PhD. Medveiledere: Prof. Phillip B. Pope, PhD; Prof. Bjørg Heringstad, PhD; Prof. Ulrike Gimsa, PhD; Velma Tea Essi Aho, PhD.