Årets masteroppgave og jobb hos SSB

Av Emma Susanna Hidas

Håkon

Håkon Bihaug Soydan skrev masteroppgaven med tittelen «Did the Global Financial Crisis affect the Structural Relationship Between Policy Rates and Inflation in the Eurozone and United States?». Det ga han prisen for beste masteroppgave ved Handelshøyskolen i 2022.

Hvor jobber du nå?

Nå jobber jeg i seksjon for nasjonalregnskap i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Hva gjør du i din jobb? 

I seksjon for nasjonalregnskap utarbeider vi de viktigste nøkkeltallene for norsk økonomi. Vi lager årlige, kvartalsvise og månedlige BNP-tall, arbeidskraftregnskap, inntekts- og kapitalregnskap, utenriksregnskap, kryssløp for norsk økonomi og miljøregnskap. I tillegg til løpende produksjon og publiseringer, jobber vi også med videreutvikling av regnskapene. Dette omfatter blant annet bruken av nye datakilder og deltagelse i utviklingen av internasjonale standarder. Jeg jobber hovedsakelig med inntekts- og kapitalregnskapet hvor jeg har et særlig ansvar for å utarbeide analyser og beregninger knyttet til finansiell sektor. 

Hvorfor valgte du master i samfunnsøkonomi ved NMBU?

Da jeg vurderte forskjellige masterprogram i samfunnsøkonomi ønsket jeg også større bredde i graden. Fra tidligere studier hadde jeg fått sansen for både finans og dataanalyse, og da jeg så at mastergraden i samfunnsøkonomi ved NMBU også kunne kombineres med emner i finans- og råvaremarkedsanalyse, data analytics og programmering, syntes jeg at det virket som en kjempespennende kombinasjon. 

Hvordan opplever du relevansen av denne mastergraden i din kommende jobb?

I SSB opplever jeg at alt jeg har lært under mastergraden i samfunnsøkonomi kommer godt med. Særlig kursene innen metode og dataanalyse, men også andre kurs som har bidratt til å gi analytiske- og skriveferdigheter, og ikke minst god økonomisk intuisjon.

Hvilke råd har du til kommende studenter?

Bruk tiden din godt og prøv å bruke en «vanlig» arbeidsdag på studiene. Forsøk også å lære om andre fagfelt som kan gi deg mer perspektiv på ditt eget studiefelt. Økonomer kan for eksempel oppleve at kunnskap om historie og politikk kan være nyttig å ha i bakgrunnen. Kurs som lærer deg å bruke Excel, R og Python kommer også svært godt med – og det blir nok bare mer aktuelt for økonomer fremover. 


Utover det rent faglige ville jeg også anbefale alle studenter å oppsøke andre aktiviteter og miljøer i løpet av studietiden; enten det er idrett eller studieforeninger. Det er en kjempemulighet til å lære mer om andre og deg selv. Studentforeninger har vært en kilde til mye kunnskap og moro – og det har gitt meg gode venner jeg fortsatt treffer jevnlig. 

Les hele oppgaven her

Publisert - Oppdatert

Del på