Historier

Historier

Mot alle odds.

I fortid og fremtid har NMBUs forskning og utdanning ført til kunnskap og endring for livet.

Digital kraft - nye løsninger som forandrer verden

Digital kraft - nye løsninger som forandrer verden

Tempoet i digitalisering og teknologiutvikling akselererer. I denne artikkelserien ser vi på hvordan dette endrer forskjellige fagområder og gjør det mulig å løse globale og lokale utfordringer på nye måter.

Veterinærmedisin: fortid, nåtid og fremtid

Veterinærmedisin: fortid, nåtid og fremtid

Fra jubileumsboken Kulturuttrykk på Adamstuen: Norges veterinærhøgskole 75 år.

Varslet Ås om krigen

Varslet Ås om krigen

De som bodde på Høgskolen våren 1940 var like lite forberedt som alle andre på krig. Men tidlig om morgenen 9. april kom beskjeden om at Drøbak ble bombardert av tyske krigskip. 

Været på Ås

Været på Ås

Fra 1859 har det vært foretatt kontinuerlige meteorologiske observasjoner på UMB. Observasjonsseriene er blant de lengste i Norge. 

12 NMBU-forskere om Det grønne skiftet

12 NMBU-forskere om Det grønne skiftet

12 NMBU-forskere svarer på de samme to spørsmålene om Det grønne skiftet.

Får denne oksen døtre som er gode melkekyr?

Får denne oksen døtre som er gode melkekyr?

Tidligere måtte man vente til oksen fikk mange døtre, og så erfare hvor mange av dem som ble gode melkeprodusenter. Først da fikk oksen ry på seg i den ene eller andre retningen. Det kunne ta seks, sju år.

Under huden på moderne pirater

Under huden på moderne pirater

I populærkulturen er sjørøvere ofte søte eksentrikere, som bruker vidd snarere enn våpen for å sno seg på de sju hav. Men Hollywoods Jack Sparrow, Pippis pappa eller Kaptein Sabeltann ligner lite på virkelighetens pirater – som i en årrekke har fascinert Stig Jarle Hansen.

Bodegaen, Samfunnet og studentlivet på Ås

Bodegaen, Samfunnet og studentlivet på Ås

Mange mener at Ås har Norges beste studentmiljø, i hvert fall mener Ås-studenter selv helst det. Under følger en (svært ufullstendig) beretning om studentlivet på Ås gjennom 150 år.

Gull av grønne skoger

Gull av grønne skoger

Løsningen på noen av menneskehetens mest presserende problemer kan ligge i nye måter å utnytte biomasse på. Den grønne skogen, tang & tare og det vi kaller «avfall» kan foredles til alle de petroleumsbaserte godene vi lever av og med i dag.

Historiefortelleren

Historiefortelleren

Utroskap, bondehets og avsatte ministre – Dag Guttormsen byr på saftige historier når han tar besøkende med på omvisning på universitetsområdet på Ås.

Honningbienes forsvinningsmysterie

Honningbienes forsvinningsmysterie

Sjokkmeldingene kom i 2007, da kommersielle birøktere i USA opplevde enorme tap av bier gjennom vinterhalvåret. Sjelden har det vært ropt så høyt om behov for forskning.

På Stasjonen

På Stasjonen

"På stasjonen" het det om sentrum da jeg vokste opp i Ås-bygda på 1960-tallet. Når vi skulle i butikken het det: «Jeg må ned på stasjonen og handle!» Dette forsto de som hadde tilknytning til Landbrukshøgskolen ikke mye av.

Våre venner enzymene

Våre venner enzymene

Å bryte ned, rive sønder, å ødelegge. Noen enzymer har det som spesialitet. Heldigvis. Men det krever innsats for å få dem til å bli enda flinkere slik at de kan bryte ned knallharde ting som for eksempel trær. Det har enzymforskerne ved NMBU klart.

Strålende forskning

Strålende forskning

Blant bølgende åkre på landsbygda i Ås fører NMBU-professor Brit Salbu arven fra Madame Curie, verdens første kvinnelige Nobelprisvinner, videre.

Norges første kvinnelige matematiker

Norges første kvinnelige matematiker

Mary Ann Elizabeth (Betzy) Stephansen var den første norske kvinnen som tok doktorgrad i matematikk, i 1902. Fra 1906 var hun ansatt her på Ås, først som assistent i fysikk og matematikk, så fra 1921 som dosent i matematikk. Hun var litt av dame, og mektig populær.

NMBU-forskere i FNs klimarapport

NMBU-forskere i FNs klimarapport

Flere NMBU-forskere er bidragsytere til den femte hovedrapporten fra FNs klimapanel (IPCC) som analyserer og sammenstiller de nyeste forskningsresultatene om klimaendringene.

Fra gårdshusholdning til globale råvaremarkeder

Fra gårdshusholdning til globale råvaremarkeder

Råvaremarkeder er ikke hva de en gang var.

Filosofi på 140 tegn

Filosofi på 140 tegn

Tenker du at filosofi er tungrodde greier som neppe egner seg på de 140 tegnene mikrobloggingstjenesten Twitter tillater per oppdatering? Tenk igjen.

Osten som ga mersmak

Osten som ga mersmak

Da professor Ole Martin Ystgaard i 1956 for første gang smakte på osten som fikk navnet Jarlsbergost, skjønte han at den kunne bli en suksess. Siden da er 800 000 tonn blitt produsert og nytt over hele verden.

Sider