Kurs: Avfallsteknologi - teknologi for sirkulære løsninger

Avfallssektoren er i stadig endring, og nye krav fra EU vil drive frem utvikling og bygging av nye løsninger for avfallshåndtering for mange avfallstyper også i Norge. Det er mål om å gjenvinne 70% av husholdningsavfallet og lignende avfallstyper fra næringslivet innen 2035, og avfallssektoren skal gjennom dette også bidra til å redusere klimagassutslipp og andre miljøeffekter i Norge.

Påmeldingsfrist

* Avmelding

Oppstartsdato

Studiepoeng

5

Pris

Ingen kursavgift

HK-dir har bevilget midler for at NMBU skal tilby dette kurset gratis.

Tid og sted

Tid: Sted:
1. samling: Campus NMBU, Ås
2. samling:Campus NMBU, Ås
Digital spørretime:Zoom via Canvas
Innleveringsfrist prosjektoppgave: Lastes opp i Canvas

Målgruppe

Personer som arbeider med eller planlegger å arbeide med teknisk utvikling eller forbedring av tekniske løsninger for håndtering av avfallsressurser i kommuner og bedrifter, som tilbyr tjenester innenfor teknologiutvikling knyttet til sirkulærøkonomi og avfallshåndtering, design av sirkulære løsninger, som driver konsulent- og rådgivingsarbeid eller som arbeider med forvaltning og kontroll av virksomheter innenfor avfallshåndtering og -logistikk.

Kurset skal gi kompetanse på master-nivå.

Kursets innhold

Avfallssektoren er i stadig endring, og nye krav fra EU vil drive frem utvikling og bygging av nye løsninger for avfallshåndtering for mange avfallstyper også i Norge. Det er mål om å gjenvinne 70% av husholdningsavfallet og lignende avfallstyper fra næringslivet innen 2035, og avfallssektoren skal gjennom dette også bidra til å redusere klimagassutslipp og andre miljøeffekter i Norge.

Kurset er designet for å gi deltakerne et grundig forskningsbasert fundament innen avfallsteknologi, med særlig vekt på ressursgjenvinning, miljøpåvirkning, og de teknologiske løsningene som er i ferd med å forme avfallshåndteringens fremtid. Kurset vil utforske viktige konsepter, aktuelle teknologier, og bærekraftige løsninger i avfallshåndteringen, samt samfunnsøkonomiske og helsemessige aspekter ved avfallshåndtering.

Gjennom kurset vil deltagerne få en innføring av de mest sentrale behandlingsteknologiene for behandling av avfall. Kurset vil også inneholde en oversikt over framtidige teknologier som kan bidra til økt sirkularitet av avfallsressursene. Det vil bli fokus på avfallsplanlegging og rapportering.

Kurset vil bruke eksempler fra pågående og tidligere gjennomførte forskningsprosjekter innenfor området i Norge.

I kurset vil det bli lagt til rette for at deltagerne skal kunne bruke kunnskapen til å skrive en semesteroppgave som skal være relatert til en problemstilling fra bransjen og som vil være bedømmelsesgrunnlag i kurset.

Læringsutbytte

Kunnskap

Gjennom arbeidet med emnet skal deltagerne få innsikt i og kunnskap om

forskningsbasert kunnskap om metoder og verktøy knyttet til teknologi for ulike deler av verdikjeden for avfallshåndtering, fra innsamling, sortering og behandling til bruk i nye produkter.

Etter gjennomført kurs skal deltakerne:

  • Ha en dyp forståelse for de viktigste teknologiene og prinsippene i avfallsteknologi.
  • Kunne vurdere ulike metoder for kildesortering, sentralsortering, og energigjenvinning.
  • Kjenne til anaerob behandling og kompostering av organisk avfall, og forstå utfordringene ved disse prosessene.
  • Ha kunnskap om fremtidige teknologier for ressursgjenvinning fra organisk materiale.
  • Kunne analysere helse- og miljøpåvirkningene av ulike avfallshåndteringsteknologier.
  • Forstå avfallsøkonomiens rolle og hvordan gebyrfastsettelse kan utformes i lys av bærekraftmål.

Ferdigheter

Deltagerne skal få god kjennskap til og ferdigheter i ulike teknologier som er brukt i avfallshåndtering.

Generell kompetanse

Kurset skal gi deltagerne ny kompetanse basert på resultater fra norske forskningsprosjekter, rapporter og vitenskapelig litteratur.

Læringsaktiviteter

Det legges opp til to fysiske samling á to dager, med gjennomføring av forelesninger, gruppeoppgaver og befaring knyttet til innholdet i samlingene. Forelesninger på samlinger, selvstudium og skriving av semesteroppgave. I tillegg til de fysiske samlingene så er det mulig å delta på 1-2 digitale samlinger for å få veiledning til skriving av prosjektoppgave.

Normert arbeidsmengde

For dette kurset som gir 5 studiepoeng, så er normert arbeidsmengde 125 timer.

Anbefalte kunnskaper

Det er en fordel, men ingen forutsetning, at man har arbeidet med relevante problemstillinger innenfor avfallshåndtering og sirkulærøkonomi i offentlig eller privat virksomhet.

Obligatoriske aktiviteter

For å motta kursbevis eller gå opp til eksamen, så må du ha deltatt på minimum 80% av de obligatoriske aktivitetene. I dette kurset så er oppmøte på de fysiske og de digitale samlingene obligatorisk aktivitet.

Forelesere

Forelesere som bidrar på kurset er både fra NMBU, instituttsektoren, og næringsliv.

Pensum

Forelesningsnotater, lærebok, rapporter og vitenskapelige artikler vil bli lagt ut på læringsplattformen Canvas.

Eksamen og vurderingsform

For å få studiepoeng i emnet, så må deltakeren levere og bestå eksamen. Eksamen i dette emnet er prosjektoppgave. Omfanget blir beskrevet på kurset, men ca. 15 sider.

Karakter; Bestått / Ikke bestått

Opptakskrav

For å melde deg på kurs med kursavgift må du ha to års arbeidserfaring. Ettersom dette kurset er gratis, så bortfaller dette kravet.

Opptakskravet er generell studiekompetanse

eller

Mangler du generell studiekompetanse, kan du søke om å få godkjent din realkompetanse. Du må fylle 25 år eller mer det året du skal søke om opptak. For å dokumentere realkompetansen din må du legge ved kopier av relevante vitnemål for utdannelse og attester for praksis/yrkeserfaring. Dokumentasjonen skal lastes opp sammen med søknaden din. Du må dokumentere yrkespraksis og utdanning for at det skal telle med i vår vurdering av din søknad.

Kostnader

Det vil bli enkel bevertning inkludert lunsj under de fysiske kurssamlingene.

Overnatting, reiseutgifter og eventuell middag i forbindelse med samlingene må dekkes av den enkelte kursdeltaker. Det er ikke reservert hotellrom til deltakerne.

Overnatting

Eventuell overnatting reserveres av kursdeltakere.

Overnatting med enkel standard:

Aktuelle hoteller:

Studentsamskipnaden i Ås har noen enkle utleiehybler til leie med gåavstand til undervisningslokalene.

Thon Hotel Ski ligger sentralt i Ski, men kort avstand til tog og buss direkte til Ås.

Reenskaug Hotel ligger i Drøbak sentrum. Det kan benyttes offentlig kommunikasjon mellom Ås og Drøbak.

Avmelding

Dette er et gratis kurs og vil sannsynlig bli fulltegnet med venteliste. Hvis du har fått plass, men ikke kan benytte deg av plassen allikevel, gi oss beskjed slik at de som står på venteliste får mulighet for å delta.

For å få kurset gratis må du kunne delta på alle dagene på de to samlingene.

Vi praktiserer "førstemann til mølla" ved påmelding

Kontaktpersoner: