VET352A Profesjonslære A

Studiepoeng:16

Ansvarlig fakultet:Veterinærhøgskolen

Emneansvarlig:David Weman Persson, Eystein Skjerve

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Norsk

Antall plasser:Alle studenter i veterinærprogrammet får plass

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:Det forventes 37 ½ t-45 t arbeidsinnsats av studenten i snitt per uke inklusiv for- og etterarbeid og eksamenslesing.

Undervisnings- og vurderingsperiode:Se VET studieplan

Om dette emnet

Faget har to hoveddeler (Veterinær samfunnsmedisin og Kommunikasjon) og undervises som en tråd i studiet og går fra første til siste semester i studiet. Målet med faget er å være et bindeledd mellom de mange forskjellige fagområdene i veterinærstudiet.

  1. Veterinær Samfunnsmedisin og det veterinære regelverket der studentene skal lære om de rettslige rammene for veterinær profesjonsutøvelse, profesjonsetiske vurderinger og det veterinære samfunnsansvaret når det gjelder viktige samfunnsområder som matproduksjon og mattrygghet, sykdomskontroll, dyrevelferd, miljø og bærekraft. Et En Helse perspektiv på veterinærfaget er sentralt i undervisningen. Undervisningen starter i 1. semester, går videre i 2. og 6. semester, og inkluderer kjøttkontroll i 9. semester. En grundig innføring i det veterinære regelverket gis i 11./12. semester.
  2. Kommunikasjon starter med fokus på kommunikasjon og samhandling i lærende studentgrupper i 1. semester. Selvivaretakelse og psykiske utfordringer i veterinæryrket omtales i 6. semester. Når klinikken nærmer seg går en over til kommunikasjon med kolleger og klienter i klinikksituasjon i 8. semester

Dette lærer du

K

Kunnskap

Etter endt undervisning skal studenten:

Veterinær Samfunnsmedisin og det veterinære regelverket

  • Kjenne grunntrekkene i det regelverk som regulerer veterinær virksomhet, inklusive Matloven og sentrale forskrifter i den såkalte hygienepakken, samt Lov om veterinærer og annet dyrehelsepersonell og Lov om dyrevelferd med forskrifter.
  • Kjenne regelverket som danner rammene for kontroll av infeksjonssjukdommer hos dyr og zoonotiske infeksjoner, inklusive importregelverket.
  • Kjenne til beredskapsrutiner, meldeplikt og prinsipper for håndtering og bekjempelse av alvorlige/ eksotiske infeksjoner hos husdyr og oppdrettsfisk.
  • Kjenne til Mattilsynet og dens organisering, forvaltning av regelverk med bruk av virkemidler, samt samarbeidet med VKM og bruk av risikovurderinger
  • Kjenne til veterinærens rolle i rettsapparatet i tvistesaker og straffesaker
  • Ha en grunnleggende forståelse av veterinærens profesjonsrolle og samfunnsansvar samt relasjonene til andre fag og profesjoner
  • Kunne reflektere om denne innen tema som mattrygghet, miljøvern, infeksjonskontroll, terrestrisk og marin bioproduksjon og sports- og familiedyrmedisin
  • Kjenne til sentrale deler av den veterinære profesjonshistorien
  • Kunne profesjonsetiske prinsipper og etiske retningslinjer for veterinærprofesjonen
  • Kunne sette veterinærfaget inn i en Én Helse sammenheng
  • Forstå betydningen av faget i utvikling mot en bærekraftig bioproduksjon, med en hovedfokus på de norske dyrebaserte matkjedene.
  • Kjenne til det ansvaret som ligger til begrepet offentlig veterinær og forstå viktigheten av kjøttkontrollen og bruk av matkjedeinformasjonen i kjøttkontroll.
  • Kjenne betydningen av miljørettet helsevern i veterinærfaget.
  • Kunne beskrive de mest relevante strategiene for sjukdomskontroll og zoonosekontroll for våre forhold, og kunne gjøre rede for kunnskapselementene som er essensielle for å velge disse strategiene
  • Kjenne oppbygging og funksjon av viktige overvåkingsprogrammer i regi av Mattilsynet og husdyrnæringa.
  • Kjenne til hovedprinsippene for tolkning og evaluering av diagnostiske tester.
  • Kunne hovedprinsippene i infeksjonsepidemiologien og hvordan dette brukes i sjukdomskontroll.

Kommunikasjon

  • Forstå hvordan samhandling i grupper bidrar til læring av et komplekst fag som veterinærmedisin
  • Kjenne til prinsippene for god og effektiv kommunikasjon med dyreeiere, og at de samme prinsippene gjelder for kommunikasjon med kollegaer (veterinærer, dyrepleiere og administrativt personale).
  • Kjenne betydningen av god og effektiv kommunikasjon med dyreeiere og hvordan det påvirker det medisinske utfallet.
  • Kjenne hvordan god og effektiv kommunikasjon påvirker samhandling med kollegaer.
  • Kjenne konsekvensene av mangelfull kommunikasjon.

Ferdigheter

Etter endt undervisning skal studenten være i stand til å:

Veterinær Samfunnsmedisin og det veterinære regelverket

  • Bruke relevant regelverk i forbindelse med saker som er under veterinærens profesjonsansvar.
  • Kjenne grunnleggende metoder for lesing av faglitteratur og bruk av denne innenfor evidensbasert veterinærmedisin.
  • Kunne gjennomføre faglige valg i lys av profesjonsetiske retningslinjer og veie forskjellige hensyn ved profesjonelle valg.
  • Gjennomgå og vurdere etablerte sjukdomskontroll- og overvåkingsprogrammer og foreslå spesifikke strategier for kontroll av infeksjoner hos dyr og zoonoser
  • Kunne gjennomføre ante- og post-mortem kontroll av slakt, inklusive ante-mortem undersøkelse av nødslakt
  • Kunne gjennomføre kjøttkontroll av produksjonsdyr
  • Foreta relevante faglige vurderinger i kjøttkontrollen
  • Foreta enkel vurdering av slaktehygiene og dyrevelferd i slakteri
  • Ha evne til å reflektere over komplekse situasjoner som veterinærer må håndtere, der kryssende samfunnsinteresser møtes

Kommunikasjon

Kommunisere effektivt og respektfullt med dyreeiere gjennom alle faser av konsultasjonen.

Generell kompetanse

  • Reflektere over eget kunnskapsnivå og ferdighetsnivå i forhold til læringsutbyttet.
  • Selv-evaluere og identifisere egne faglige styrker og svakheter innen fagområdet.
  • Læringsaktiviteter

    Faget er en sammensatt tråd med mange forskjellige studentaktiviteter delt i to deler: Veterinær samfunnsmedisin, kommunikasjon. Lærestoff presenteres gjennom forelesninger og egen lesing Bearbeiding og refleksjon vil foregå ved hjelp av øvings- og diskusjonsoppgaver individuelt og i grupper.

    I 9. semester er det praktisk opplæring i kjøttkontroll i Sandnes som en del av klinikkrotasjonene.

  • Læringsstøtte
    Tråden undervises spredt utover studiet, og det vil kommuniseres direkte på Canvas hvordan studentene kan få kontakt med faglærer. Deler av den faglige veiledningen gis ved vurdering av oppgaver, og i en del sammenhenger brukes vurderinger fra andre studenter - såkalt hverandrevurdering.
  • Pensum
    Oversikt over pensumlitteratur, læringsmål og leseveiledning blir gitt på Canvas.
  • Forutsatte forkunnskaper
    Faget er en del av veterinærstudiet og betinger at en har bestått studiekrav til foregående år.
  • Anbefalte forkunnskaper
    Emnet er en integrert del av veterinærstudiet.
  • Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
    • Praktisk eksamen i kjøttkontroll i 9. semester (vurdering bestått/ikke bestått)
    • Muntlig gruppeeksamen i det veterinære regelverket, 11/12. semester (bestått/ikke bestått)


  • Sensorordning
    • Flervalgstest i 2. semester, kvalitetsssikret med ekstern sensor
    • Praktisk eksamen i kjøttkontroll i 9. semester, sensor oppnevnes
    • Muntlig eksamen i rettslære i 11/12 semester, sensor oppnevnes
  • Obligatorisk aktivitet

    Forelesninger er normalt ikke obligatoriske, hvis det ikke er angitt særskilt i Canvas-rommet. Gruppeoppgaver med framføring er obligatoriske.

    Obligatoriske deler av VET352A inkluderer:

    • 1. Semester:
      • Innlevering av to refleksjonsoppgaver med hverandrevurdering
    • 2. Semester:
      • Gruppeoppgave med framføring og diskusjon
      • Flervalgstest
    • 6. semester:
      • Ekskursjon til slakteri
      • Gruppeoppgave med framføring og diskusjon
      • Sjukdomskontroll: Flervalgstest
    • 8. semester:
      • Klinisk kommunikasjon - obligatorisk tilstedeværelse og aktiv deltakelse. Ved fravær må studentene skrive en oppgave om temaet for dagen/ dagene fraværet gjelder
    • 9. semester:
      • Rotasjon i kjøttkontroll
    • 11. semester:
      • Gruppeoppgaver med framføring og diskusjon
  • Merknader

    Eget utstyr:

    I enkelte deler av tråden er det praktisk opplæring eller feltorientert. Dette gjelder særlig opplæring i kjøttkontroll. Informasjon om spesielt utstyr for denne undervisningen vil finnes på Canvas for hvert år

  • Undervisningstider
    Detaljer om undervisningstiden gis på Canvas for hvert semester
  • Fortrinnsrett
    VET NMBU
  • Overlapp
    Ingen direkte overlapping, men faget betinger nært samarbeid med de deler av studiet som undervises samtidig.
  • Opptakskrav
    Emnet er kun for veterinær- og tilleggsstudenter og forutsetter at studenten tilfredsstiller progresjonskrav beskrevet i studieplanen.