BUS110 Finansregnskap og regnskapsanalyse
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Handelshøyskolen
Emneansvarlig:Stig Aleksander Aune
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:250 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i, og har undervisning og vurdering i vårparallellen.
Om dette emnet
Virksomheter må utarbeide et årsregnskap, som gir alle som vil innsyn i hvordan økonomien har utviklet seg. Dette emnet gir kunnskaper om hvordan årsregnskapet blir til og hvordan det kan brukes.
Regnskapet skal settes opp på en bestemt måte. Lovgivningen på området er omfattende, og den regulerer hele produksjonsprosessen: Fra bokføring av transaksjonene som virksomheten gjennomfører til hva slags informasjon som skal gis i den offentlige tilgjengelige årsrapporten.
Første del av kurset er viet teknikker og metoder som brukes for at en virksomhet skal få registrert alle transaksjoner den foretar i løpet av et år. Når året er slutt må den økonomiske statusen gjøres opp, dvs. at virksomheten må kartlegge hva den har av eiendeler og gjeld og beregne hvor mye den har tjent eller tap. Den andre delen av emnet er viet denne prosessen, og denne delen tar for seg hva regnskapet skal inneholde av informasjon og reglene som skal brukes når eiendeler og gjeld skal verdsettes og resultatet måles.
Regnskaper er offentlig tilgjengelig, og den viktigste informasjonen om hvert selskap er bare et tastetrykk unna siden hovedtallene ligger fritt tilgjengelig på internett. Emnets tredje del tar for seg hvordan regnskapet kan brukes til analyse, verdsettelse og kredittvurdering.
Dette lærer du
Kunnskap:
Studenten:
- har kunnskap om grunnleggende prinsipper og regler i finansregnskap, inkludert bokføringsprinsipper, regnskapsstandarder og lovgivning.
- har forståelse for regnskapets rolle som informasjonskilde for økonomiske beslutninger og rapportering til interessenter.
- har innsikt i metoder for regnskapsanalyse og hvordan finansielle nøkkeltall brukes til å vurdere en bedrifts økonomiske situasjon.
Ferdigheter:
Studenten:
- kan føre enkle regnskap i tråd med gjeldende regelverk og prinsipper for bokføring og periodisering.
- kan gjennomføre en regnskapsanalyse ved hjelp av finansielle nøkkeltall og vurdere en bedrifts lønnsomhet, likviditet og soliditet.
- kan tolke og anvende årsregnskap og andre økonomiske rapporter for å fatte informerte økonomiske beslutninger.
Generell kompetanse:
Studenten:
- kan reflektere kritisk over regnskapets betydning for økonomisk styring, etisk rapportering og bærekraftige forretningsbeslutninger.
- kan kommunisere regnskapsmessig informasjon og analyser både skriftlig og muntlig på en strukturert og presis måte.
- kan anvende sin kunnskap og ferdigheter til å forstå og analysere regnskapsmessige problemstillinger i en praktisk bedriftsøkonomisk kontekst.
Læringsaktiviteter
Pensum
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Overlapp
Opptakskrav