VET358 Farmakologi og toksikologi

Studiepoeng:10.5

Ansvarlig fakultet:Veterinærhøgskolen

Emneansvarlig:Janicke Nordgreen

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Norsk

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:Det forventes 37 ½ t-45 t arbeidsinnsats av studenten i snitt per uke inklusiv for- og etterarbeid og eksamenslesing.

Undervisnings- og vurderingsperiode:Vår

Om dette emnet

Farmakologi, læren om legemidler, og toksikologi, læren om gifter, er viktige fag både i klinikk og forskning. Her er det gunstig med gode forkunnskaper i bl.a. anatomi, fysiologi og biokjemi for lettere å lære om mekanismene til ulike stoffgrupper. Undervisningen består av forelesninger og kollokvier.

Dette lærer du

Veterinær farmakologi og toksikologi: Undervisningen i farmakologi inkluderer grunnleggende farmakologiske prinsipper som gjelder alle legemidler, og ulike legemiddelgrupper som inngår i behandling av infeksjonssykdommer, parasittbekjempelse, hjerte- og karsykdommer, betennelsestilstander, og anestesi og analgesi. Undervisningen i veterinær toksikologi inkluderer grunnleggende toksikologiske prinsipper samt en gjennomgang av noen vanlige husdyrforgiftninger og behandling av disse. Studenten skal kunne gjøre rede for generelle farmakologiske og toksikologiske prinsipper og kjenne til kvalitative og kvantitative aspekter ved legemiddelbehandling, farmakologiske virkningsmekanismer, farmakokinetikk, farmakodynamikk, legemiddelinteraksjoner og farmakogenetikk innen de oppgitte temaene. Studenten skal også kjenne til ulike legemiddelformer, administrasjonsmåter og legemiddelhåndtering samt relevant lovverk som grunnlag for riktig bruk av legemidler til dyr.

Miljøtoksikologi: Det er forventet at studenten skal ha tilegnet seg kunnskap og forståelse for sentrale begreper og metoder innen faget toksikologi. De skal også tilegnes seg kunnskap om forurensningskilder og forståelse for hvordan miljøgifter sprer seg fra kilder til dyr mat og mennesker. Det forventes også en viss kunnskap om miljøgifter og toksikologisk risikovurdering som blir undervist mer omfattende i kjemisk mattrygghet.

EAEVE D1C

1.1-1.5

1.10-1.12

1.19

1.26-1.28

1.30-1.33

1.36, 1.37

  • Læringsaktiviteter
    Farmakologi og toksikologi undervises med en blanding av forelesninger, kollokvier og gruppeoppgaver.
  • Pensum
    Oversikt over pensumlitteratur, læringsmål og leseveiledning blir gitt på Canvas.
  • Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
    Muntlig eksamen avholdes i siste kursuke. Muntlig eksamen karaktersettes etter skalaen A-F. Muntlig eksamen dekker spørsmål fra farmakologien og toksikologien.

  • Sensorordning

    Ekstern sensor (3 stk) deltar på muntlig eksamen.

    Sensorveiledning er tilgjengelig for sensorene før eksamen.

  • Obligatorisk aktivitet

    Kollokviene er obligatoriske, og må gjennomføres for å få karakteren i faget på vitnemålet. Alt fravær som ikke kan dokumenteres med lege-erklæring (egen sykdom eller syke barn under 12 år) må tas igjen ved at studenten(e) forbereder en muntlig presentasjon av oppgaver innenfor temaet hen var borte fra. Presentasjonen holdes i auditorium for faglærere og er åpen for kullet. Det åpnes ikke for å gjøre presentasjonen over nett via for eksempel zoom eller teams. Studenter som må gjøre en slik presentasjon er også forpliktet til å være publikum for evt andre studenter i samme situasjon.

    Lege-erklæring sendes studieavdelingen. Andre spesielle forhold og krevende studentverv må avklares med studieavdelingen i forkant for å få det godkjent som gyldig fravær.

  • Opptakskrav
    Emnet er kun for veterinær- og tilleggsstudenter og forutsetter at studenten tilfredsstiller progresjonskrav beskrevet i studieplanen.