SDG201 Klimagasser fra plante- og husdyrproduksjoner
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap
Emneansvarlig:Laila Aass, Bente Aspeholen Åby
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Frekvens:Årlig. Gis ved mininum 10 studenter.
Forventet arbeidsmengde: 125 timer Strukturert undervisningstid 2 timer per uke= ca 26 timer Egeninnsats = ca 99 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode:Høstparallell
Om dette emnet
Emnet skal gi grundig kunnskap om nettoutslipp av klimagasser og hvordan disse påvirker strålingsbalansen og klimaet. Studentene skal få oversikt over kilder til, og betydningen av, utslipp av klimagasser fra produksjonssystemene for planter og husdyr samt hvordan vi kan redusere utslipp fra matproduksjonen. Emnet vil gi grunnleggende innføring i ulik beregningsmetodikk for klimagassutslipp, inkludert nasjonalt utslippsregnskap for jordbruket til FNs klimapanel og gårdsmodeller/Klimakalkulatorer. Studentene vil få oversikt over ulike nasjonale avtaler for klimagassreduksjoner fra jordbruket, Klimameldingen, Klimakur 2030, Klimasmart Landbruk og Landbrukets klimaplan 2020-2030. Studentene vil få en innføring i ulike utslippsvektfaktorer (metrics) som kan brukes i klimaberegninger.
Dette lærer du
Kunnskaper
Studentene skal få:
- kunnskap om klimagasser og deres effekt på klimaet
- bred kunnskap om kilder til klimagassutslipp fra jordbruket samt mulighet til å redusere disse
- grunnleggende kunnskap om beregningsmetodikk, inkludert muligheter og begrensninger i disse
- kjennskap til klimaavtaler, Klimaplanen til jordbruket samt Klimasmart Landbruk
- kjennskap til ulike måter å beregne klimaeffekten til ulike klimagasser
Ferdigheter:
- gjengi og forklare prinsippene bak klimagassenes påvirkning på klimaet
- beskrive prinsippene og beregningsmetodikk bak Nasjonalt utslippsregnskap og gårdsmodeller
- gjøre rede for tiltak for å redusere klimagassutslipp fra jordbruket
Generell kompetanse:
Studentene skal være rustet til å:
- forstå og delta i den offentlige debatten relatert til klimagassutslipp fra husdyr- og planteproduksjon i aktuelle fora
Læringsaktiviteter
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider