NATF230 Viltbiologi og forvaltning

Studiepoeng:15

Ansvarlig fakultet:Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning

Emneansvarlig:Leif Egil Loe

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Norsk

Antall plasser:45 studenter. Se "Merknader".

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:Forelesninger: ca. 40 timer. Utferd: 20 timer. Kollokviearbeid: 30 timer. Studentenes egetarbeid i form av semesteroppgaveskriving, forberedelse til undervisning og eksamenslesing: 285 timer

Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen, .

Om dette emnet

Emnets hovedmål er å gi dere en innføring i de viktigste temaene innen norsk og nordisk viltforvaltning og økologien til sentrale arter og artsgrupper. Emnet inneholder også to semesteroppgaver der den først gir dere trening i dataanalyse og tolkning av økologiske data («skogsfugloppgaven») og den andre vurderinger rundt praktisk elgforvaltning stilet som en rapport til kommunen («elgoppgaven»). Emnet starter slik det har gjort i 50 år med utferder der vi takserer skogsfugl i to ulike områder før jaktstart (som er 10 september). Dette danner datagrunnlaget for skogsfugloppgaven. Forelesningsrekken begynner med en innføring i hva viltforvaltning er, og tar deretter for seg sentrale temaer slik som økologi og forvaltning av hønsefugl, hjortevilt og store rovdyr. Det tas tak i aktuell tematikk, slik som oppdateringer rundt skrantesjuken og kvalitetsnormarbeidet for villrein. Et annet aktuelt eksempel er sjøfugl, som er i fritt fall og der antallet arter på rødlista stiger år for år. Målet med kurset er å ta tak i de til enhver tid viktigste forvaltningstemaene og diskutere dem i lys av dyras biologi, med fokus på deres økologi.

Dette lærer du

Kunnskap

Etter avsluttet emne skal studenten ha kunnskap i temaer innen viltøkologi og forvaltning fra pensumbok og forelesninger.

Ferdigheter

Etter emnet skal studenten kunne anvende metoder for innsamling av datamateriale for bruk i viltforvaltningen, samt bearbeide og presentere disse. Studenten skal kunne skrive faglige utredninger og vitenskapelige rapporter. En av oppgavene inneholder dataanalyse i statistikkprogrammet R, som vil gi et grunnlag for seinere metodearbeid, særlig relevant for mastergrad innen økologi og naturforvaltning.

Generell kompetanse

Studenten skal være i stand til å replisere ervervet kunnskap innen viltøkologi og forvaltning og kunne se ulike viltfaglige problemstillinger i sammenheng.

  • Læringsaktiviteter
    Det benyttes følgende læringsmåter i emnet: Forelesninger, innsamling av materiale i felt, to individuelle semesteroppgaver, kollokviearbeid og selvstudium.
  • Læringsstøtte
    Studentenes læring støttes gjennom veiledning til semesteroppgaver, delvis gjennom hjelpelærer og delvis hovedlærer i kontortiden.
  • Pensum
    Hjeljord, O. 2008. Viltet, biologi og forvaltning, Tun Forlag, i tillegg til forelesningene
  • Forutsatte forkunnskaper
    BIO120, ECOL100 eller ECOL200, ZOOL210, STAT100 og NATF100
  • Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen

    Samlet vurdering:

    Skriftlig avsluttende eksamen varer 3 timer og teller 60% av karakteren. Semesteroppgave om skogsfugl teller 25%, og semesteroppgave om elgforvaltning teller 15% av karakteren. Alle deleksamener må være bestått for å bestå emnet.



    Semesteroppgave - Skogsfugl Karakterregel: Bokstavkarakterer Skriftlig eksamen Karakterregel: Bokstavkarakterer Hjelpemiddel: A1 Ingen kalkulator, ingen andre hjelpemidler Semesteroppgave - Elgforvaltning Karakterregel: Bokstavkarakterer
  • Sensorordning
    Sensor benyttes ved avsluttende skriftlig eksamen.
  • Obligatorisk aktivitet
    Utferdene og første forelesning.
  • Merknader
    Oppmelding til emnet senest innen 31 august. Etter dette fordeles de 45 plassene i emnet.
  • Undervisningstider
    Forelesninger: ca. 40 timer. Utferd: 20 timer. Kollokviearbeid: 30 timer.
  • Fortrinnsrett
    B-ØN og M-NF. Deretter studenter med god faglig bakgrunn.
  • Opptakskrav
    Realfag