MVI322 Patogene mikroorganismer
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Morten Kjos
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk, norsk
Antall plasser:48
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:Forelesninger/kollokvier/øvinger: 42 timer. Litteraturoppgave: 40 timer. Selvstudium: 168 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Vårparallell.
Om dette emnet
Emnet er under revidering og endringer kan forekomme for vår 2024
Patogene mikroorganismer forårsaker betydelig sykdom og økonomiske tap over hele verden, og kjennskap til disse er viktig i bekjempelse av slik sykdom, i tråd med FNs bærkraftsmål om å sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder. Emnet vil gi en oversikt over sykdomsfremkallende mikroorganismer, med hovedvekt på de som spres gjennom vann og mat: Biologi og patogenese. Forebyggende tiltak. Spredningsveier. Toksiner. Epidemiologi. Deteksjon og sporing av smittekilder med moderne molekylærbiologiske metoder.
Dette lærer du
KUNNSKAPER. Studenten skal:
- Kjenne de viktigste patogene bakterier, virus og parasitter (med hovedvekt på matvarepatogener), deres reservoar, smitteveier og symptomene de gir.
- Ha kjennskap til hvordan patogene forårsaker sykdom.
- Kjenne til viktige toksiner produsert av mikroorganismer.
FERDIGHETER. Studenten skal kunne:
- Isolere og identifisere patogene bakterier i mat.
- Generere hypoteser om sannsynlige kilder til mikrobiologisk konatminering av mat og vann.
- Bidra i oppklaring av smitteveier.
GENERELL KOMPETANSE. Studenten skal kunne:
- Formidle kunnskap om patogener og deres smitteveier til ufaglærde.
- Bidra til tiltak for å redusere fare for smitte av patogener fra mat, vann, dyr og mennesker.
- Forelesninger og øvelser. Hver student skriver en litteraturoppgave over et relevant emne og presentere dette.
- Canvas.
- Bestemmes før emnestart
- Mikrobiologi tilsvarende BIO130. Biokjemi tilsvarende KJB100/KJB200.
- Næringsmiddelmikrobiologi. Noe kjennskap til immunologi er en fordel.
- Samlet vurdering av skriftlig oppgave og skriftlig eksamen. Litteraturoppgaven teller 25 %. Må leveres innen angitt frist. Skriftlig eksamen teller 75%. Begge deler må være bestått for å bestå kurset.
Litteraturoppgave Karakterregel: Bokstavkarakterer Skriftlig eksamen Karakterregel: Bokstavkarakterer Hjelpemiddel: A1 Ingen kalkulator, ingen andre hjelpemidler - Ekstern sensorgodkjenner eksamensoppgavene og retter 25 tilfeldig utvalgte besvarelser. Intern sensor på litteraturoppgavene.
- Øvelser og litteraturoppgave med muntlig framføring.
- 3 timer per uke med forelesninger/kollokvier/øvelse.
- Realfag