MVI320 Fisketeknologi

Studiepoeng:10

Ansvarlig fakultet:Fakultet for realfag og teknologi

Emneansvarlig:Odd Ivar Lekang

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Norsk, engelsk

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:Forelesninger med hjemmearbeid: ca. 75 timer. Prosjektarbeid med individuell veiledning: ca. 175 timer.

Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen, .

Om dette emnet

I kurset vil det bli gått gjennom sentrale prosesser for videreforedling av fisk og skalldyr. Dette inkluderer metoder for slakting/sløying, kjøling og nedskjæring i tillegg til videreforedlingsmetoder som frysing, salting, røyking, graving, raking, tørking, varmebehandling og produksjon av tran/olje/mel. Videre vil det bli gjennomgått utarbeidelse av produksjonsplaner, oppbygging av produksjonslokaler samt utforming og valg av installasjoner og maskiner.

Gjennom kurset skal kandidatene selv planlegge et slakte og videreforedlingsanlegg av laks. Arbeidet med planlegging innbefatter utforming av produksjonsplaner, prosesskjemaer og prosessbeskrivelser, og enkle plantegninger. Systemer for utnyttelse av biprodukter og avfall/avløpsbehandling skal også inkluderes.

Dette lærer du

- Kjenne til de meste sentrale bearbeidings- og videreforedlingsprosesser for fisk.

- Inneha detaljert kunnskap om hvordan selve fiskemuskelen påvirkes, og hva dette gjør med smak og holdbarhet og hvordan dette kan varieres.

- Kunne utarbeide produksjonsplaner for et fiskeforedlingsanlegg, inklusive inntak av råvarer og utsending av ferdigvarer.

- Kunne utforme enkle skisser og planer for oppbygging av et fiskefordelingsanlegg.

  • Emnet er bygget opp av forelesninger, samt en større prosjektoppgave med individuell veiledning.
  • Faglærere er tilgjengelig for bistand i forbindelse med prosjektarbeid i arbeidstiden
  • Litteraturoversikt deles ut ved forelesningsstart.
  • Bachelor eller tilsvarende i relevant fagområde. Kunnskap om muskelmateriale eller fisk spesifikt eksempelvis MVI274 eller HFX206 eller tilsvarende.
  • Avsluttende skriftlig eksamen teller 50 %, innlevert prosjektoppgave teller 50 %. Skriftlig eksamen er på 3 timer. Det gis en totalkarakter for kurset.
  • Ekstern sensor deltar sammen med intern sensor ved utformingen av eksamensoppgavene og sensorveiledningen. Ekstern sensor kontrollerer intern sensors vurdering av et tilfeldig utvalg kandidater som en kalibrering med visse mellomrom i henhold til fakultets retningslinjer for sensur.
  • kurset gis på norsk men engelsk ved behov
  • Forelesninger: 3 timer per uke, totalt 39 timer. Øvelser og prosjektarbeid med veiledning: 3 timer per uke, totalt 39 timer.
  • Bokstavkarakterer
  • Bsc eller tilsvarende