MVI273 Melk og melkebehandling

Studiepoeng:10

Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap

Emneansvarlig:Tove Gulbrandsen Devold

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Norsk

Antall plasser:30

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:

Del 1:

  • Besøk i fjøset: 3 timer
  • Forelesninger: 24 timer
  • Studentpresentasjoner: 6 timer
  • Lab-øvelse og journalskriving: 24 timer
  • Selvstudium: 93 timer

Del 2: Forelesninger 24 timer, 24 timer øvelser og 8 timer utferd. Selvstudium og journalskriving 94 timer.

Undervisnings- og vurderingsperiode:

Del 1 og 2: Starter og gjennomføres i vårparallellen.

Emnet har undervisning/vurdering i vårparallellen.

Om dette emnet

I dette emnet lærer du om de ulike komponentene i melk og behandling av melk på meieriet. Det er viktig å utnytte så mye som mulig av melkeråstoffet, og spesielt fokus vil bli lagt på hvordan melk kan bearbeides og utnyttes på en bærekraftig måte. Dette forutsetter inngående kunnskap om melkas fysiske egenskaper og dens kjemiske og mikrobiologiske sammensetning. Dette illustreres gjennom ulike læringsaktiviteter som forelesninger, øvelser i lab og pilotanlegget, besøk i fjøset og gruppearbeid.

Emnet består av to deler:

Del 1: Melkekjemi: Denne delen omhandler de viktigste komponentene i melk: proteiner, fett, laktose, enzymer, mineraler og utvalgte sporstoffer. Det legges vekt på struktur, fysiske og kjemiske egenskaper, samt teknologisk og ernæringsmessig betydning, ulike faktorer som påvirker innhold og hvordan dette igjen er knyttet til melkekvalitet. Funksjonelle egenskaper til melkeproteiner blir spesielt vektlagt.

Del 2: Denne delen omhandler melkebehandlingen på meieriet med spesiell fokus på inntransport, separering, homogenisering, varmebehandling (termisering, pasteurisering og UHT behandling), filtrering og konsentrering av melk med tanke på å utnytte melka best mulig. Det legges vekt på å studere disse prosessenes betydning på mikrobiologi og kjemiske komponenter i melka. Hygiene på meieriet blir også vektlagt.

Dette lærer du

Del 1:

Kunnskaper:

  • Har bred kunnskap om og kan forklare struktur og egenskaper til ulike makro-næringsstoffer (protein, laktose, fett), samt mineraler og enzymer og hvordan innholdet av disse komponentene varierer med ulike faktorer og påvirker melkas kvalitet.
  • Har bred kunnskap om og kan forklare funksjonelle egenskaper til melkas proteiner og fett, basert på struktur og hvordan disse egenskapene påvirkes av fysiske og kjemiske faktorer slik som endringer i pH og temperatur.

Ferdigheter:

  • Kan evaluere bruk og egnethet av ulike melkekomponenter (fokus legges på proteiner) til både eksisterende og nye innovative produkter.
  • Kan anvende metoder for å analysere funksjonelle egenskaper til melkeproteiner og forklare resultatene ut fra teoretisk kunnskap og evaluere de ulike proteinenes egnethet i ulike produkter.
  • Kan finne frem til vitenskapelig litteratur om relevante tema i bøker, vitenskapelige tidsskrifter og fra ulike nettsteder.

Generell kompetanse

  • Kan formidle sentralt fagstoff både skriftlig og muntlig og anvende dette i del 2 av dette emnet og i andre emner.

Del 2:

Kunnskaper:

  • Forstå de viktigste prosesslinjene for melkebehandling (inntransport, separering, homogenisering, varmebehandling, membranfiltrering), og hvordan disse påvirker råstoffet og hvilke faktorer som påvirker produktenes kvalitetsegenskaper.
  • Ha kunnskap om sammensatte prosesslinjer for konsumelkprodukter.
  • Ha kunnskap om hygienisk prosessering av melk og melkens mikrobiologi.

Ferdigheter:

  • Kan anvende kunnskap om melkebehandling til å sette opp ulike prosesslinjer for behandling av melk.
  • Ha praktisk kunnskap om melkebehandling (gjennom øvinger i KBMs meieripilotanlegg).

Generell kompetanse:

  • Kan anvende praktisk og teoretisk kunnskap til å forstå hvilke endringer ulik melkebehandling gir til ulike melkeprodukter og hvordan melkebehandlingen påvirker produktenes (med fokus på konsummelkprodukter) endelige kvalitet.
  • Del 1:

    • Forelesninger
    • Studentene arbeider i grupper som leverer skriftlige rapporter og gir muntlige presentasjoner av ulike tema
    • Lab-øvelse med innlevering av lab journal
    • Selvstudium

    Del 2:

    • Forelesninger
    • Øvelser i meieri-pilotanlegg (obligatorisk) og journal/rapport skriving (obligatorisk).

    Utferd

  • Del 1:

    • Skriftlig og muntlig tilbakemelding på studentenes skriftlige og muntlige presentasjoner
    • Lærere er tilgjengelig på fastsatte tider for veiledning og diskusjon
    • Lærere kan kontaktes via epost i CANVAS

    Del 2:

    • Faglig veiledning gis i forbindelse med fastsatt undervisningstid.
    • Skriftlig tilbakemelding på studentenes skriftlige arbeider

    Ansvarlig for del 2: siv.skeie@nmbu.no

  • Del 1 og 2:

    Fox, P. F. , T. Uniacke-Lowe, P. L. H. McSweeney, J. A. O'Mahony, 2016 "Dairy Chemistry and Biochemistry", Springer Cha (Del 1)

    Walstra, P., Wouters, J.T.M., Geurts, T.J., 2006: "Dairy Science and Technology". CRC, Taylor - Francis, Boca Raton, USA. (Denne boken brukes også i MVI383A).

    Utvalgte artikler og enkelte kapitler fra andre lærebøker.

  • Kunnskap om matproduksjon tilsvarende MVI100. Kunnskaper i biokjemi tilsvarende KJB100 eller KJB200. Kunnskaper i næringsmiddelkjemi tilsvarende KJB210. Kunnskaper i næringsmiddelteknologi tilsvarende MVI280.
  • Mappevurdering: Mappa består av følgende elementer:

    Del 1:

    - En labjournal teller 10 % av eksamenskarakteren

    - En presentasjon av valgt tema (samt innlevert manus) teller 10 % av eksamenskarakteren

    Del 2:

    - To individuelle journaler fra øvingene som hver teller 10 % av eksamenskarakteren

    - En grupperapport teller 10 % av eksamenskarakteren

    Avsluttende, muntlig eksamen som dekker både del 1 og del 2 teller 50 % av eksamenskarakteren.

    For å bestå kurset må man ha bestått alle delprøver i emnet.

  • Intern sensor vurder journalene, ekstern sensor deltar på muntlig eksamen.
  • Del 1:

    • Emnets første forelesning og lab-øvelsene.
    • Alle muntlige presentasjoner av ulike tema gitt av studentene.
    • Innlevering av skriftlige rapport og lab journal.
    • Studentene må selv følge med på informasjon om kursstart i Canvas.

    Del 2:

    • Deltagelse på 3 praktiske øvelser.
    • Innlevering av journal/rapport fra praktiske øvelser.
    • Utferd.
  • Obligatorisk oppmøte første undervisningsdag.

    Delingstall for praktiske øvinger: 15.

  • Del 1:

    Forelesninger: 24 timer, studentpresentasjoner: 6 timer Lab-øvelse: 10 timer.

    Del 2: 2 timer forelesning og 2 timer øvelse i uka i 12 uker.

  • B-MAT, M-MAT
  • Man kan ikke få studiepoeng for både MVI281 og MVI270 i tillegg til MVI273. MVI273 inneholder hele MVI270 og meieriteknologidelen av MVI281. (Til studieveileder som leser korrektur: Vi vurderer denne info som utdatert og foreslår at den sløyfes. OK?)
  • Bokstavkarakterer
  • Realfag