MVI220 Næringsmiddelmikrobiologi
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Hilde Marit Østlie
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:26
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:Forelesninger: 40 timer. Laboratorieøvinger: 65 timer. Ekskursjon: 5 timer. 140 timer til forberedelse, selvstudium, rapportskriving og eksamen. Til sammen 250 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i vårparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i vårparallellen.
Om dette emnet
Dette lærer du
Kunnskaper
Ved fullført emne skal studenten ha:
- Bred kunnskap om hvordan mikrober utvikler seg, kontrolleres og styres i næringsmidler.
- Ha nødvendig innsikt i metoder for generell og spesifikk analyse av mikrobe-grupper i matvarer.
- Oversikt over de nyeste trendene innen området.
Ferdigheter
Ved fullført emne skal studenten ha:
- Erfaring med å utføre laboratorieoppgaver innen fagområdet.
- Mikrobiologiske laboratorieferdigheter for å håndtere og analysere matvarer.
- Være i stand til å finne frem til vitenskapelig litteratur om relevante tema i bøker og vitenskapelige tidsskrifter.
- Studenten kan selv gjennomføre de forberedelser, teknikker og analyser som inngår i emnet.
- Studenten behersker instrumentene og utstyret som benyttes i emnet.
Generell kompetanse
Ved fullført emne skal studenten:
- Forstå muligheter og begrensninger med hensyn til næringsmiddelmikrobiologisk arbeid.
- Kunne planlegge og utføre mikrobiologisk analyse av ulike næringsmidler.
- Ha oversikt over aktuelle mikrobegrupper i ulike næringsmidler og hva som påvirker deres vekst og overlevelse.
- Forelesninger og laboratorieøvinger med øvingsjournaler. Ekskursjon til et matanalyselaboratorium/matproduksjonsbedrift hvis mulig.
Emneansvarlig og andre medvirkende lærere kan kontaktes i kontortiden eller per e-post under kursperioden. hilde.ostlie@nmbu.no
Canvas.
- Adams, M.R., Moss, M.O. and McClure, P. 2016. Food Microbiology, 4 th ed., Royal Society of Chemistry, Cambridge, UK.
- Kunnskaper i mikrobiologi tilsvarende BIO130 og kunnskaper i biokjemi tilvarende KJB100/KJB200.
Samlet vurdering bestående av: a) Mappevurdering og b) Skriftlig eksamen. Både a) og b) må være bestått for å få totalkarakter.
Mappevurdering: Laboratoriejournaler (gruppevis, evt enkeltvis) teller 30 % av totalkarakteren, og må være bestått for å møte til eksamen.
Skriftlig eksamen: 3,5 timers eksamen ved emneslutt teller 70 % av totalkarakteren, og må være bestått.
Skriftlig eksamen Karakterregel: Bokstavkarakterer Hjelpemiddel: A1 Ingen kalkulator, ingen andre hjelpemidler Mappevurdering Karakterregel: Bokstavkarakterer- Ekstern sensor bedømmer alle eksamensbesvarelser. Laboratoriejournalene sensureres internt.
- Oppmøte første forelesning, oblig.
- Deltakelse medietillaging, oblig.
- Deltagelse laboratorieøvinger, oblig.
- Innlevering laboratoriejournaler, oblig.
- Deltakelse på evt. bedriftsbesøk, oblig.
Alle obligatoriske aktiviteter skal være gjennomført og godkjent for å kunne gå opp til eksamen.
Gyldigheten av obligatoriske aktiviteter kan forlenges.
Alle obligatoriske aktiviteter skal være gjennomført og godkjent for å kunne gå opp til eksamen.
Noe laboratoriearbeid utenom strukturert undervisningstid må påregnes.
Forelesninger: 4 timer/uke. Laboratorieøvinger: 6 timer/uke.
Noe laboratoriearbeid utenom strukturert undervisningstid må påregnes.
- M-MATVIT
- Realfag