MILJØ100 Innføring i miljøvitenskap

Studiepoeng:10

Ansvarlig fakultet:Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning

Emneansvarlig:Vegard Martinsen, Åsgeir R. Almås

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Norsk

Antall plasser:50. Se merknad.

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:250 timer.

Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i augustblokka. Emnet har undervisning/vurdering i augustblokka og høstparallellen.

Om dette emnet

MILJØ100 er innføringsemnet for bachelorprogrammene i miljøvitenskap og radioaktivitet og miljø. Emnet belyser tverrfaglige problemstillinger relatert til FNs bærekraftsmål og har søkelys på sammenhenger mellom klima og miljø og hvordan menneskelig aktivitet påvirker naturmiljøet. Det gis en generell innføring til ulike temaer innen geofag, jordvitenskap, biologi, vannressurser og radioaktivitet i miljøet, hvor samspillet mellom ulike fagområder står sentralt. Emnet legger vekt på systemforståelse og kritisk tenkning. Bærekraftig utvikling, klimaendring, biomangfold, forurensing og vannkvalitet, kjernekraft, matproduksjon og befolkningsvekst er viktige tema som tas opp. Kurset foregår i augustblokk med påfølgende høstparallell: I) Augustblokka består av forelesninger, feltdager (prøvetaking, datainnsamling og teori), skrivekurs med introduksjon til bibliotektjenesten, bærekraftseminar, utferd med overnatting (naturressurser, prosjekter og bedriftsbesøk) og valg og presentasjon av tema for semesteroppgave. Studentene jobber gruppevis med semesteroppgaven som leveres og presenteres midtveis i høstsemesteret. II) Høstsemesteret er strukturert i fem miljøvitenskapelige temaer: Økologi og miljøvitenskap; Radioaktivitet og miljø; Klima og miljø; Næringsstoffer og matproduksjon; Forurensning. Hvert tema innledes med forelesninger etterfulgt av praktiske gruppeøvinger relatert til innsamlet datamateriale eller temarelevante problemstillinger. Øvingene inkluderer oppgaveløsning, diskusjon og presentasjon (muntlig og skriftlig).

Dette lærer du

Etter fullført kurs skal studentene ha følgende læringsutbytte:

Kunnskap:

1. Studentene har kunnskap om prøvetaking, enkel databehandling, akademisk skriving og systematisk sammenstilling av sentrale temaer innen miljøvitenskapen.

2. Studentene har kjennskap til FNs bærekraftmål og kan gi eksempler på hvorfor miljøvitenskapelig kunnskap er viktig for å oppnå disse målene

3. Studentene kan definere og forklare nøkkelbegreper innenfor ulike miljøvitenskapelige fagområder og ha kunnskap om viktigheten av tverrfaglighet i miljøvitenskapen.

4. Studentene kjenner til og kan forklare sentrale prosesser og mekanismer i naturmiljøet og hvordan menneskelig aktivitet slik som forurensing, befolkningsvekst og arealbruk påvirker naturmiljøet og klima.

5. Studentene har kunnskap om kilder til radioaktiv forurensning og effekter og konsekvenser for mennesker og miljø.

Ferdighet:

Med bakgrunn i forelesninger, datainnsamling i felt, praktiske øvinger, presentasjoner og skriftlige innleveringer kan studentene anvende miljøvitenskapelig kunnskap for å analysere og evaluere enkle, men sentrale utfordringer og muligheter knyttet til menneskelig aktivitet og bærekraftig utvikling.

Generell kompetanse:

Studentene kan formidle fagstoff og har innsikt i miljøvitenskapens relevans for å forstå sammenhenger mellom klima og miljø og hvordan menneskelig aktivitet påvirker naturmiljøet.

  • Læringsaktiviteter
    Feltdager, prøveinnsamling og tolkning av data. Forelesninger, praktiske øvinger og presentasjoner. Gruppearbeid. Utferd. Semesteroppgave.
  • Læringsstøtte
    Emnet har websider i Canvas, hvor også delaktivitetene blir bekjentgjort. Lærere vil være tilgjengelig for spørsmål i kontortiden. Utvalgte lærere ved MINA gir veiledning av gruppeoppgaver fortløpende gjennom semesteret.
  • Pensum
    Pensum består av forelesninger samt forelesnings-, informasjons- og øvelsesmateriell utdelt gjennom semesteret. Forelesnings- og informasjonsnotater samt øvelsesmateriell gjøres tilgjengelig for studentene i Canvas.
  • Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen

    Samlet vurdering

    • Skriftlig gruppeoppgave (semesteroppgave) teller 30%
    • Muntlig presentasjon av gruppeoppgaven teller 10%
    • Muntlig eksamen (30 minutter) teller 60%

    Alle eksamensdeler må være bestått. Karakterregel A-E / Ikke bestått.



  • Sensorordning
    Ekstern sensor godkjenner eksamensspørsmål, sensurerer muntlig eksamen og evaluerer innleverte semesteroppgaver. Intern sensor evaluerer innleverte muntlige presentasjoner.
  • Obligatorisk aktivitet

    Augustblokk: Deltakelse på feltdager, utferd med overnatting og skrivekurs, samt valg av semesteroppgave og utvikling av et grunnriss som presenteres i plenum.

    Høstparallell: Deltakelse på samtlige øvelser for hvert av de fem temaene i løpet av høstsemesteret. Resultatene av gruppeøvelsene skal resultere i totalt 3 innleveringer og 2 muntlige presentasjoner. Disse er alle obligatoriske. Det gis tilbakemelding på disse aktivitetene, ikke karakter.

    Høstparallell (inngår i samlet vurdering): Gruppevis presentasjon (muntlig) og innlevering av skriftlig semesteroppgave midtveis i semesteret for evaluering.

  • Merknader
    Egne søknadsfrister for emner med antallsbegrensning. Studenter som ønsker plass i emnet må søke opptak i Studentweb senest 13. august 2025. Etter det blir plassene i emnet fordelt.
  • Undervisningstider
    Tre uker i augustblokk og 4 timer/uke i høstparallell
  • Fortrinnsrett
    B-MILJØ, B-RAMI
  • Overlapp
    10 stp mot MINA100
  • Opptakskrav
    GSK