M0-BIOEC Planlegging av masteroppgave

Ansvarlig fakultet:Handelshøyskolen

Emneansvarlig:Frode Alfnes

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Norsk

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:M0-BIOEC og M30-BIOEC utgjør til sammen 750 timer.

Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet har undervisning og vurdering i høstparallellen. Emnet tilbys som selvstudium i vårparallellen.

Om dette emnet

Emnet skal lede fram til en prosjektbeskrivelse for masteroppgaven i økonomi og administrasjon. Masteroppgaven er et selvstendig og vitenskapelig forskningsarbeid der studentene skal gå i dybden på en problemstilling. Det er viktig å komme tidlig i gang med prosessene med å finne en skrivepartner, et tema for oppgaven, og eventuelt en bedrift å jobbe sammen med.

Emnet dekker følgende tema: retningslinjer for skriving av masteroppgave, formulering av problemstilling, skriving av prosjektbeskrivelse, håndtering av forskningsdata, personvern og forskningsetikk, og referanser, sitering og plagiering. Til sammen skal dette gi et godt grunnlag for planlegging av en masteroppgave i tråd med forskningsetiske normer.

Etter innsending av en foreløpig prosjektskisse i midten av semesteret vil alle få tildelt en veileder for masteroppgaven.

Dette lærer du

Når emnet er bestått skal du ha følgende kunnskaper, ferdigheter og generelle kompetanse.

Kunnskap

  • Du skal ha kunnskaper om retningslinjer for skriving av masteroppgaver ved NMBU.
  • Du skal ha kunnskaper om håndtering av forskningsdata, personvern og forskningsetikk, og referanser, sitering og plagiering.

Ferdigheter

  • Du skal kunne skrive en prosjektplan for et utredningsarbeid.
  • Du skal kunne finne relevante vitenskapelige artikler og tidligere masteroppgaver.

Generell kompetanse

  • Du skal kunne identifisere problemstillinger innenfor det økonomisk-administrative fagområdet.
  • Du skal kunne planlegge et samfunnsvitenskapelig utredningsarbeid.
  • Læringsaktiviteter

    M0-BIOEC går over ett semester. I høstsemesteret er det forelesninger, et seminar med studentpresentasjon av problemstillinger, tildeling av veileder, møter med veileder og skriving av prosjektbeskrivelse.

    For de som planlegger å skrive masteroppgave på høsten, og ikke allerede har tatt emnet, vil det i vårsemesteret være en selvstudievariant av emnet.

    Masteroppgaven skal i hovedsak skrives av to studenter i fellesskap. For å skrive alene må man få godkjenning fra emneansvarlig. Prosjektbeskrivelsen for masteroppgaven som skal leveres i dette emnet skal også i hovedsak skrives av de samme to studenter i fellesskap.

  • Læringsstøtte

    Det vil være forelesninger en gang i uke i første halvdel av semestret. Forelesningene vil ikke bli tatt opp. Det vil være en workshop der studentene gir en presentasjon av sin plan for problemstilling og datainnsamling ca halvveis i semesteret. I andre halvdel av semesteret anbefales det å ha to møter med tildelt veileder.

    Studenter på utveksling blir invitert til et online seminar for oppfølging av sin plan for problemstilling og datainnsamling ca halvveis i semesteret.

    Det er forventet at studenter på utveksling følger samme tidsplan som andre studenter.

  • Pensum

    Anbefalt litteratur: 

    Forskningsmetode for økonomisk-administrative fag (2020) av Asbjørn Johannessen, Line Christoffersen og Per Arne Tufte (eller tilsvarende bok i samfunnsvitenskapelig metode)

    Masteroppgaven - hvordan begynne - og fullføre (2020) av Inger Furseth og Euris Larry Everett (eller tilsvarende bok om skriving av masteroppgave)

  • Forutsatte forkunnskaper
    Emnet er forbeholdt studenter som er tatt opp på Handelshøyskolen ved NMBU sitt masterprogram i bioøkonomi, og som har gjennomført flere av de mest vesentlige emnene i mastergraden. 
  • Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
    Bestått/ikke bestått basert på prosjektbeskrivelsen, som vurderes ut fra malen for prosjektbeskrivelser.

    Prosjektbeskrivelse Karakterregel: Bestått/ Ikke bestått Prosjektbeskrivelse Karakterregel: Bestått/ Ikke bestått
  • Sensorordning
    Prosjektbeskrivelsen vurderes av emneansvarlig og den tildelte veilederen.
  • Obligatorisk aktivitet

    Deltakelse på workshop om tema og problemstilling, hvor studentene presenterer sine masteroppgaveideer, er obligatorisk. For studenter på utveksling vil det bli arrangert digitale møter.

    Obligatorisk aktivitet er kun gyldig i ett semester. Studenter som ønsker å ta kurset på nytt, må gjennomføre obligatorisk aktivitet på nytt. Obligatorisk aktivitet må være godkjent for å kunne gå opp til vurdering.

  • Merknader

    Innlevering av signert masterkontrakt til veileder og studieadministrasjon ved Handelshøyskolen:

    Signert kontrakt mellom student og veileder leveres fakultetet per post-hh@nmbu.no innen 1. desember for masteroppgave på våren.

    Unntaksvis kan studenter velge å skrive masteroppgave på høsten. Da må signert kontrakt mellom student og veileder leveres fakultetet per post-hh@nmbu.no innen 1. mai.

  • Undervisningstider
    To timer per uke i første halvdel av semesteret.
  • Opptakskrav
    Masterstudenter ved NMBU masterprogrammet i Bioøkonomi - biobasert verdiskaping og forretningsutvikling