INN341 Entreprenørskap i praksis

Studiepoeng:10

Ansvarlig fakultet:Handelshøyskolen

Emneansvarlig:Dagfinn Sætra, Dagfinn Sætra

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Norsk

Frekvens:Årlig.

Forventet arbeidsmengde:250 timer

Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.

Om dette emnet

Emnet gir studentene en innføring i hva entreprenørskap innebærer i praksis gjennom å arbeide i team med reelle forretningscase. Kurset tar for seg begreper og metoder innenfor praktisk entreprenørskap, særlig Lean startup og forretningsmodellering, samt deres relasjon til teori og praksis. Studentene får kunnskap om forholdet mellom entreprenørskap og innovasjon. Videre tematiseres ideutvikling, kundeutvikling samt interne og eksterne analyser. Emnet gir også kunnskap om forretningsplanlegging, forretningsmodell, markedsføring i oppstartsfaser. Studentene får ferdigheter i å utvikle markedsstrategi, markedsplan og utvikler innsikt i økonomi og fortjenestemodeller.

Dette lærer du

En student skal ved fullført emne ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskaper

Studenten

  • har god kunnskap om begrepene forretningsidé og forretningsmodell
  • kan kunnskap om metoder og teknikker som brukes i utvikling og testing av en forretningsidé
  • har kjennskap til muligheter innenfor kommersialisering av forskning

Ferdigheter

Studenten

  • kan beskrive og analysere innovasjons-og entreprenørskapsteori opp mot praksis
  • har evne til å utvikle en idé eller konsept til et fullverdig forretningsmodell og beskrive denne gjennom en forretningsstrategi
  • kan planlegge teste og presentere forretningsideer og gjøre enkle økonomiske kalkyler
  • kan innhente relevant informasjon fra ulike kilder og bearbeide og evaluere informasjonen for å kunne utforme et bedre beslutningsgrunnlag

Generell kompetanse

Studenten

  • kan arbeide selvstendig om et konkret og praktisk forretningscase med forankring i næringsliv eller forskning
  • kan samarbeide i tverrfaglige prosjektteam, kommunisere og samarbeide og utveksle synspunkter med andre som har ulik bakgrunn fra en selv, løse team konflikter
  • kan bruke egen kunnskap og kompetanse på nye og komplekse områder gjennom å utforske forretningscase og dermed kunne reflektere over og forbedre egen faglig utøvelse
  • Læringsaktiviteter

    Emnet er basert på aktiv deltakelse fra studentenes side bygger på mange ulike pedagogiske metoder.

    1. Eksperimentell læring: Læringen foregår i hovedsak utenfor klasserommet gjennom samtaler med interessenter, dvs brukere, kunder, potensielle partnere og rådgivere.
    2. Team-basert: Faget er team-basert, og alt arbeid utenom egenstudier vil være i tverrfaglige team med 3-4 personer. Det er forventet at alle i teamet bidrar i aktivitetene for å drive prosjektet fremover, og at teamene organiserer arbeidet selv.
    3. Gjennomføring av eksperimenter: Alle elementer i forretningsmodellen er antakelser som testes ut gjennom eksperimenter. Dette gjør man gjennom å snakke med, og observere kunder. Det man lærer gjennom eksperimentene, danner grunnlag for å bygge en første versjon produktet eller tjenesten - Minimum Viable Product (MVP).
    4. Bygging av flere MVPs: Selv tidlig fase MVP’er kan gi verdifulle tilbakemeldinger fra kunder. Den første MVP’en skal være klar i løpet av uke 3, og det forventes flere iterasjoner av denne.
    5. Omvendt klasserom: Forelesningene er på nett (Udacity), og sees av hver enkelt i forkant av samlingene. Oppsummering av teamets framdrift, som normalt gjøres i en innlevering, gjøres her som en presentasjon foran klassen.
    6. Dypdykk i temaet: Forelesningene på nett supplementeres av en kortere forelesninger
    7. Presentasjon av framdrift: På hver samling vil hvert team gi en 10-min oppsummering av hva de har gjort og lært siden forrige samling.
    8. Felles læring: Tilbakemeldingene som gis etter presentasjonene er ment som læring for alle teamene. Det er forventet at alle følger med.
    9. Lære av hverandre: Et mål for programmet er å maksimere den felles læringen. Det er studentenes ansvar å hjelpe hverandre, og å lære av andres erfaringer. Studentene skal gi skriftlige tilbakemeldinger på andre teams presentasjoner.
    10. Dokumentasjon av framdrift: Før hver samling skal teamet oppsummere og dokumentere hva de har lært. Dette lastes opp i en felles database, og brukes som grunnlag for veiledning og vurdering.
  • Læringsstøtte

    Studentene skal utarbeide en teamkontrakt som regulerer deltakelse og arbeid med prosjektet. Hver av gruppemedlemmene signerer denne, og kontrakten godkjennes av ansvarlige lærere. Brytes retningslinjene i kontrakten av en gruppedeltaker, må teamet innkalle til og gjennomføre et møte med emneansvarlig hvor alle teammedlemmene er tilstede. Emneansvarlig tar den endelige avgjørelsen om videre prosess og arbeidsmåter.

    Læringsplattformen Canvas.

  • Pensum

    Business Model Generation: Osterwalder & Pigneur

    Startup Owner’s Manual: Blank & Dorf

    Value Proposition Design: Osterwalder, et al

    Talking to Humans: Constable, Rimalovski (www.talkingtohumans.com/download)

    Annen kurslitteratur legges ut på Canvas

  • Forutsatte forkunnskaper
    INN301 Nyskaping eller tilsvarende.
  • Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen

    Emnet er teambasert, og 85% av karakteren kommer fra teamets framdrift, presentasjoner underveis i semesteret og siste presentasjon.

    Emnet har samlet vurdering som består av en mappe og en muntlig eksamen.

    Mappen består av følgende elementer:

    • Individuell deltakelse (15%)
    • Skriftlig dokumentasjon av framdriften i gruppen (20%)
    • Gruppens presentasjoner under samlinger (30%)

    Muntlig eksamen er gruppens siste presentasjon (35%)

    Det er ikke kontinuasjonseksamen i dette emnet.



  • Sensorordning

    Mappevurdering.

    Ekstern sensor deltar på teamenes siste presentasjon.

  • Obligatorisk aktivitet
    Obligatorisk deltakelse i teamarbeid og på presentasjoner.
  • Undervisningstider
    Veiledning/Workshops to dager per uke. Antall timer vil variere fra uke til uke. I tillegg vil det bli arrangert ekskursjoner, seminarer og gruppearbeid. Det forutsettes jevnt og selvstendig arbeid i team gjennom hele semesteret.
  • Overlapp
    Emnet overlapper 10 studiepoeng med INN340 Enterprenørskap i praksis og teori.
  • Opptakskrav
    Emnet er forbeholdt studenter som tilhører et masterprogram ved NMBU.