HFX256 Småfe: avl, ernæring og etologi
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap
Emneansvarlig:Øystein Holand
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:20 studenter
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:125 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode: August blokk Fra høsten 2025 blir kurset endret til August/ Høst. og til 10 stp. Deler av HFX205 - Beiteøkologi og beitebruk, blir da lagt inn i den nye versjonen av Småfe-kurset.
Om dette emnet
Dette lærer du
Etter kurset skal studentene kjenne omfang og struktur på kjøttproduksjon og mjølkeproduksjon på småfe i Norge, også ullproduksjon. Studenten skal kjenne til prinsipper for fôrplanlegging og kunne sette opp fôrplaner til saue- og geitebønder. Studentene skal også ha kunnskap om fôring og stell gjennom en drektighets- og laktasjonssyklus, kjøtt- og mjølkekvalitet, beite og kulturlandskapspleie, holdvurdering som redskap i fôrplanlegginga og noen viktige forhold som påvirker økonomien i saue- og geitehold.
Innen anvendt avl skal studentene forstå de norske avlsoppleggene for sau og geit, ha kjennskap til avlsmål og avlsorganisasjonen.
Innenfor husdyrmiljø og etologi skal studentene ha kunnskap om dyrenes termoregulering, deres krav til klima og dyrevelferd og hvordan ulike miljøfaktorer påvirker adferd, helse og velferd. Studentene skal ha oversikt over innredningssystemer og bygninger for sau og geit.
Læringsaktiviteter
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Fortrinnsrett